“Vanuit Stad geef ik op Russische televisie duiding bij MH17-ramp”

Hij is 23 jaar, half Russisch en geeft op een televisiezender uit Moskou duiding bij de berichtgeving over de MH17. “Het is ontzettend leuk om te doen, maar niet altijd makkelijk.”

Anton van Rijn is geboren in Noord-Brabant als zoon van een Russische moeder en een Nederlandse vader. “Ik spreek de Russische taal vloeiend en ik kom er regelmatig omdat een deel van mijn familie er woont.” Vorige week werden de onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team bekend gemaakt. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat de Buk-raket afgeschoten is door een Russische legereenheid. “Een vriendin van mij werkt bij RTVI en drie uur voor de uitzending werd ik gevraagd om via een Skype-verbinding te vertellen hoe er in Nederland over de situatie gedacht wordt.”

Een deel van de televisiezenders in Rusland staat onder toezicht van de staat. “RTVI is een nog relatief jonge zender waar zo’n 1 procent van de Russen naar kijkt. Dat lijkt weinig, maar als je bedenkt dat er zo’n 143 miljoen mensen wonen dan hebben we het nog steeds over flinke aantallen.” Voor Van Rijn was het een bijzonder avontuur. “Ik heb er erg veel leuke reacties op gekregen. En het is ook iets wat bij me past. De journalistiek interesseert mij enorm, en ook het Russische nieuws volg ik op de voet, dus dit past prima.”