Hans Alders stopt als Nationaal Coördinator

Hans Alders stopt als Nationaal Coördinator Groningen. Dat heeft hij woensdagmiddag bekend gemaakt. Alders zegt zijn positie beschikbaar te stellen om geloofwaardig te kunnen blijven.

Alders werd drie jaar geleden door de toenmalige minister Henk Kamp van Economische Zaken aangesteld als Nationaal Coördinator. Hij werd toen benoemd voor een periode van drie jaar. Alders werd vooral belast met de versterking van huizen in het aardgasgebied en de afhandeling van de bevingsschade.

Hij kreeg in die periode te maken met toenemende kritiek, vooral omdat de versterking en de afhandeling zo lang duurden. Alders meldt te zijn opgestapt uit onvrede met de trage besluitvorming in Den Haag. “Veel van de nu genomen besluiten staan haaks op hetgeen ik met de bewoners heb afgesproken. Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet na kom? Voor mij zelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is.”

In de brief aan Wiebes zegt hij ook: “Ik heb geconstateerd dat gaande het proces u steeds minder vertrouwen heeft in de adviezen van de NCG. Feiten moesten vooral gecontroleerd worden bij de aansprakelijke partij NAM – die geacht wordt op afstand te staan – , een extern bureau en anderen Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik afspraken niet nakom? Ik meende resultaten te kunnen boeken voor de bewoners en de medewerkers van de NCG. Tot mijn spijt heb ik dat vertrouwen verloren”

Vanmiddag nog komen  de Stad, de Provincie en de regio bij elkaar om de situatie te bespreken