“Geld voor herstel huizen komt uit staatskas”

nieuws

Het herstel en de versteviging van de huizen die beschadigd zijn door de aardbevingen hoeven niet te worden betaald uit de bestaande begroting. Dat meldt de NOS.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zouden het erover eens zijn dat dit geld uit de staatskas komt. Daardoor gaat wel het afbouwen van de staatsschuld minder snel. Door deze grote kostenpost op deze manier te betalen, wordt gezorgd dat er altijd geld is, aldus de NOS. Ook wordt voorkomen dat het schadeherstel in Groningen ieder jaar weer een speelbal wordt in de discussie over geld.

De tegenvallende gasinkomsten moeten binnen de begroting worden opgevangen. Eén en ander zou staan in de nog te verschijnen voorjaarsnota.

Het kabinet trekt extra geld uit voor onderwijs en de aanpak voor de knelpunten bij de politie en het Openbaar Ministerie. Onderwijs krijgt er dit jaar zo’n 65 miljoen bij vanwege een tegenvaller, die is ontstaan omdat er meer leerlingen en studenten naar school en de universiteit gaan. Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan rekenen op een eenmalig bedrag van ook zo’n 65 miljoen euro.