Staking openbaar vervoer: “Raar om je beroep niet uit te oefenen”

De staking in het openbaar vervoer van vandaag en morgen is ook voor de medewerkers een bijzondere dag. Door het hele land rijden er geen bussen en ook de treinen van verschillende regiovervoerders, waaronder Arriva, staan vandaag stil. “Het is raar om je beroep niet uit te oefenen,” aldus een stakende buschauffeur. Desalniettemin staat de chauffeur in kwestie achter de staking. 

De rechtbank in Utrecht gaf afgelopen donderdag goedkeuring voor de staking. In het hele land vechten ruim tienduizend landelijk voor een nieuwe cao. Ze willen betere afspraken over de werkdruk, scholing en ruimte voor plaspauzes. Het conflict speelt al ruim een half jaar en tijdens de afgelopen Kerstvakantie werd het werk ook al een dag neergelegd, met als verschil dat nu ook de treinmachinisten en stewards van de regiovervoerders mee doen. Zij willen onder andere een salaris dat gelijk is aan wat hun collega’s bij de NS verdienen.

Op het station Groningen hopen enkele reizigers toch nog op een bus. “9292.nl meldt dat er ondanks een afwijkende dienstregeling wel bussen rijden, dus ik had gehoopt dat het nog ging lukken. Maar zo te zien komt de bus helaas niet”, zegt een gestrande reiziger.