Liveblog: Koning viert verjaardag in de stad (gesloten)

De stad maakt zich op voor Koningsdag en de grootste gasten zijn vandaag (vrijdag) natuurlijk de koninklijke familie, want koning Willem Alexander viert zijn 51e verjaardag in Groningen.

Foto: Ecco van Oosterhout

13.30 uur: Het woord is aan de Koning zelf op de Vismarkt. Hij is trots op de veerkracht en innovativiteit van de stad. “Er gaat niks boven Groningen”, aldus de vorst. Daarmee werd het bezoek aan de stad afgesloten. Het feest gaat echter nog lang door in Groningen.

Bron: NOS

13.25 uur: Arnold Veeman, Izaline Calister en rapper Diggy Dex zingen onder begeleiding van het Noordpool Orkest het lied ‘Mien Grunneger Stad’.

13.20 uur: Het programma loopt uit, want de koning en zijn gevolg nemen alle tijd om handjes te schudden en selfies te maken met de Groningers! Ondertussen speelt het Noordpool Orkest het publiek warm!

Bron: NPO Radio 1

13.10 uur: Prinsen Bernhard Jr. en Maurits en Prinses Marilène worden warm verwelkomd bij hun oude stamkroeg/werkplek Café Soestdijk.

12.54 uur: Koningin Maxima (via NOS): “Groningen is echt een coole stad!” De koning vertelt verder erg mee te leven met de gedupeerden van de aardbevingen in de provincie. Het vijfjarig jubileum van zijn koningschap is volgens de vorst “voorbij gevlogen”.

12.40 uur: Groningen presenteert zich op het Academieplein als onderwijsstad met een mini-college van Nobelprijswinnaar in de scheikunde Ben Feringa en zijn team, die aan de Rijksuniversiteit werken.

Foto @hanzehogeschool. Groningen als onderwijsstad

 

 

Bron: NOS

12.30 uur: Prinses Alexia zingt mee met Kensington, de winnaars van de ESNS Popprijs 2018.

12.15 uur: Het jaarlijkse popfestival Eurosonic Noorderslag laat zich zien in de Oude Boteringestraat met onder meer een optreden van de winnaar van de popprijs Kensington.

12.00 uur: De Vismarkt is zo druk het het plein niet meer vanaf het Zuiderdiep is te bereiken. Op het Waagplein wordt met diverse voorstellingen aandacht gevraagd voor de armoede in Groningen en welke projecten er zijn om daar wat aan te doen.

Foto: Ecco van Oosterhout
Foto: Ecco van Oosterhout

11.55 uur: Na een ontroerende boodschap van aardbevingsslachtoffers is de koning nu onderweg naar de ontwikkelaars van nieuwe energiebronnen.

Bron: NOS

11.30 uur: “We hopen dat het nu veiliger wordt”, zei Koning Willem Alexander over het stoppen van de gaswinning, nadat hij door kinderen op de Grote Markt werd geconfronteerd werd met de aardbevingsproblematiek. Bewoners uiten hun bezorgdheid over de versterkingsoperatie van de huizen in het aardbevingsgebied.

11.15 uur: In de Martinikerk wordt het gezelschap getrakteerd op voorstellingen van het Noord Nederlands orkest, het Noord Nederlands Toneel en de dansers van Club Guy and Roni

11.00 uur: Het bezoek is begonnen. Koning Willem Alexander werd toegezongen en er werden veel handen geschud. Het bezoek begon sportief met onder meer, volleybal, voetbal en bondscoach Ronald Koeman. Ook werden de technische vaardigheden van de Jonge Onderzoekers bekeken. Koningin Maxima is volledig in het rood gekleed. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane doen mee aan alle activiteiten.

Foto: Koninklijk Huis
foto @koninklijkhuis De Koninklijke familie vlak voor de wandeling door de binnenstad

10.45 uur: Het ‘energievak’ op de Grote Markt staat vol verwachting te wachten op de koninklijke familie.

Foto: Ecco van Oosterhout

10.30 uur: Het Koninklijk gezelschap heeft de nacht doorgebracht in het van der Valk hotel in Hoogkerk en gaat op weg naar de binnenstad.

10.00 uur: Vanaf 11.00 uur maakt de koning en zijn gevolg een wandeling door de binnenstad. En daarvoor werd al flink geoefend voor die tijd.

Foto Ecco van Oosterhout

10.00 uur: Op het Martinikerkhof is men in afwachting van het Koninklijk gezelschap.

Foto: Ecco van Oosterhout

9.00 uur: Maar er zijn veel meer activiteiten in de stad. Het begon al vroeg met de vrijmarkt die dit jaar in het Noorderplantsoen gehouden wordt.

Foto Kevin van der Laan: Drukke vrijmarkt in Noorderplantsoen.
Foto Kevin van der Laan. Drukte in het Noorderplantsoen bij de vrijmarkt.
Foto Andor Heij. Vrijmarkt
Foto Andor Heij. Vrijmarkt Koningsdag
Foto Andor Heij. Drumster op de vrijmarkt

9.00 uur: Bij de brug tussen de Oude en Nieuwe Ebbingestraat is de beveiliging in opperste staat  van paraatheid.

Foto Erick Bakker. Ebbingestraat