Drie geïnteresseerden voor busvervoer in Groningen

Arriva, Connexxion en Qbuzz hebben interesse om het busvervoer vanaf december 2019 in Groningen en Drenthe te verzorgen. Dat heeft het OV-bureau maandag in het begin van de middag bekendgemaakt.

De huidige concessie loopt in 2019 af en vervoersbedrijven konden zich de afgelopen tijd inschrijven. Daar hebben dus drie bedrijven op gereageerd. Het OV-bureau gaat de komende weken de offertes bestuderen en zal in het begin van de zomer bekend maken wie daadwerkelijk het busvervoer mag gaan uitvoeren.

Afgelopen winter maakte het OV-bureau het zogenaamde bestekprogramma bekend. Hierin staan de eisen waar een toekomstig vervoerder minimaal aan moet voldoen. Enkele belangrijke thema’s hierin zijn reizigersgroei realiseren door een aantrekkelijk product neer te zetten, verduurzaming, samenwerking en flexibiliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het complete bestek is hier terug te lezen.

Qbuzz
Qbuzz verzorgt sinds 13 december 2009 het stad- en streekvervoer in Groningen en Drenthe. In 2009 nam het bedrijf het vervoer over van Arriva. Een jaar eerder werd het bedrijf opgericht door Rob van Holten en Leon Struijk. De Nederlandse Spoorwegen was voor 49% eigenaar van het bedrijf. Sinds 31 augustus 2017 is Qbuzz overgenomen door de Italiaanse vervoersmaatschappij BusItalia, een onderdeel van de Ferrovie dello Stato Italiane.

Arriva
Vervoersbedrijf Arriva verzorgde tot december 2009 het busvervoer in Groningen. Arriva Personenvervoer Nederland is een dochteronderneming van het Britse Arriva plc, dat in eigendom is van Deutsche Bahn AG. Het bedrijf wil erg graag de concessie winnen omdat daarmee vrijwel het volledige bus- en treinvervoer in het Noorden door het bedrijf uitgevoerd gaat worden, en dienstregelingen van bussen en treinen goed op elkaar aangesloten kunnen worden.

Connexxion
Connexxion heeft qua busvervoer geen historie in Groningen, wel in Drenthe waar het tot december 2009 met bussen reed in de concessie Zuidoost-Drenthe. Bij de gunning voor de periode 2009-2019 had het bedrijf, dat eigendom is van de Franse vervoerder Transdev, zich ook ingeschreven, maar werd uiteindelijk voor Qbuzz gekozen. Nu gaat het bedrijf het opnieuw proberen. Het is onbekend of het bedrijf onder haar eigen naam heeft ingeschreven, of dat van haar dochteronderneming Hermes, dat momenteel het bus- en treinvervoer verzorgt in de SAN-concessie in Gelderland, onder de formule Breng.