Lifelines: “Al 50 onderzoeken en 450 aanvragen voor data en biomaterialen”

Het grootschalige bevolkingsonderzoek Lifelines zorgt voor veel extra onderzoek. Inmiddels maken onderzoekers van 50 verschillende onderzoeken gebruik van de gegevens van Lifelines.

“Wat wij willen is dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de gegevens die de 167.000 deelnemers verstrekken. Er zijn nu al 50 additionele onderzoeken maar daarnaast hebben we ook al 450 aanvragen gehad voor data of voor biomaterialen. Het wordt nu al veel gebruikt maar wij willen dat het nog meer gebruikt wordt”, zegt Saakje Mulder, directeur bij Lifelines.

Eén van deze additionele onderzoeken, dat zijn onderzoeken die niet door Lifelines zelf worden uitgevoerd, doet onderzoeker Katharina Hartman. “Ik mocht iedereen benaderen en tot nu toe hebben 30.000 mensen meegedaan”, aldus Hartman die onderzoekt in hoeverre problemen in iemands jeugd doorwerken tijdens volwassenheid.

Volgens directeur Mulder van Lifelines wordt binnen enkele maanden duidelijk of de financiering voor de derde fase van Lifelines beschikbaar komt. Onderzoeksronde één en twee zijn vorig jaar afgerond. De derde fase moet, als de financiering rondkomt, in 2019 van start gaan.

Deel dit artikel: