Het Kwadraat: “Hier stonden de drukpersen en lag het papier” (Update)

De nieuwe naam van het grote gebouw aan de zuidelijke ringweg is het Kwadraat. Voorheen werden de duizenden vierkante meters oppervlakte alleen gebruikt door de Noordelijke Dagblad Combinatie. Nu trekt het vooral start-ups en andere bedrijven.

“Dit is de oude productiefaciliteit van het NDC. Het papier voor de krant kwam vanaf hieronder naar boven en in deze hal stonden de drukpersen. Straks komen hier twee nieuwe verdiepingen en dat betekend dat het NDC dan zo’n 2500 vierkante meter kantoor krijgt”, aldus Edward Wielens van de ontwikkelaar Solide Vastgoed.

Het bedrijf Voys dat voorheen in de Mediacentrale was gevestigd huurt een halve verdieping. “Er zitten hier bedrijven van verschillende grootte en ook start-ups. Daardoor kun je heel veel van elkaar leren”, zegt Lydia de Jong van het internet telefoonbedrijf.

In het Kwadraat zijn de drukpersen verdwenen. Maar ondanks dat blijft het Dagblad van het Noorden, te midden van vele start-ups, de krant op deze historische plek maken.

Update: Dinsdagavond meldt het Dagblad van het Noorden op haar site dat vanmiddag een nieuw tienjarig huurcontract is getekend. In het artikel zegt NDC topvrouw Dina Boonstra: “Het pand lag er wat zielloos bij. We deden er niet meer veel aan, want ja, het zou misschien toch plat. Dat kwam mooi uit: nu hebben we de kans het goed te doen”.