“Henk Kamp was een niet te bewegen blok beton”

Dat de gaskraan hoogstwaarschijnlijk verder dichtgedraaid wordt is voornamelijk te danken aan de frisse wind die vanuit Den Haag waait. “Onder Kamp bestond er geen enkele chemie tussen de partijen meer.”

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) gaf donderdagochtend een toelichting op het besluit van het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning in het Groningse veld ter verlagen van 21,6 miljard kuub naar twaalf miljard kuub per jaar. Opvallend is dat er ineens schot in het dossier lijkt te zitten en het aardbevingsprobleem in Den Haag serieus wordt genomen. “Met de vorige minister was er een zeer stroef contact”, zegt Eikenaar. “Kamp was een niet te bewegen blok beton.”

“Kamp gaf niet thuis”
Fractievoorzitter Gerrit Jan Steenbergen van de ChristenUnie is het daar mee eens. “Als het om de aardbevingen gaat gaf Kamp niet thuis. Hij was heel rechtlijnig zonder te willen kijken naar de maatschappelijke aspecten en gevolgen. Zijn opvolger Wiebes doet dat wel. Hij redeneert echt vanuit de maatschappij.”

“Het is aan het afbrokkelen”
Wiebes liet donderdagmiddag weten het akkoord van de SodM over te willen nemen. In maart gaat het kabinet haar oordeel geven. Dat er nu iets verandert komt volgens Eikenaar niet alleen door de nieuwe minister. “Natuurlijk speelt de persoon een rol maar vergeet ook niet dat er vanuit de maatschappij heel veel druk wordt gegeven. De fakkeloptochten, de protestacties, dat alles speelt een hele grote rol. Sterker nog. Vorig jaar opereerden de staat, de NAM en de Shell nog eensgezind, maar daar zijn inmiddels al flinke breukjes ontstaan. Het blok dat zij vormden is aan het afbrokkelen.”

Strijd nog niet gestreden
Overigens geeft zowel Eikenaar als Steenbergen aan dat de strijd nog lang niet gestreden is. Om de aardbevingsproblematiek op te lossen moet er nog ontzettend veel gebeuren. “Maar dit is in ieder geval een stap in de goede richting.”