Meer kinderen overleven na levertransplantatie

nieuws
foto: Bob de Vries

In de afgelopen twintig jaar is de overlevingskans na levertransplantatie bij kinderen met 12 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG Transplantatiecentrum.

Van de kinderen die in de afgelopen tien jaar een donorlever ontvingen, was 83% na vijf jaar nog in leven. Tien jaar daarvoor was dat nog 71%. De resultaten van kinderen die een donorlever van een levende donor ontvingen, zijn nog beter: na vijf jaar is 95% van hen nog in leven.

Dit komt vooral door betere operatietechnieken, selectiever gebruik van medicijnen, betere infectiebestrijding en antistolling. Bovendien heeft de invoering van de levende donorlevertransplantatie sinds 2004 een positieve invloed. Hierbij staat meestal een van de ouders, een stuk lever af aan het kind.

Deel dit artikel:

  1. Wel van belang om onderscheid te maken tussen procenten en procentpunten. De overlevingskans is met 17 procent gestegen wat in dit geval voortkomt uit een stijging van de overlevingskans van 12 procentpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *