Gerechtigden huurtoeslag in koopkracht achteruit

Wie huurtoeslag krijgt, gaat er de komende jaren in koopkracht fors op achteruit. Waar de basishuur stijgt, blijft de huurtoeslag ongewijzigd. In 2019 gaat dit om €24 per jaar, wat geleidelijk op zal lopen tot €94 per jaar in 2022. De maatregel treft vooral mensen met een laag inkomen, waaronder studenten. Het Grobos, belangenbehartiger voor bewoners van Lefier studentenhuizen in Groningen, springt dan ook voor de studenten in de bres.

Emin Bazayit, bestuurslid van het Grobos, noemt de maatregel “een keiharde klap op de portemonnee van studenten die al gevuld is met geleend geld”. Honderd euro per jaar bijlenen zit er volgens het Grobos daarom ook niet in. Daarnaast heeft het kabinet dit jaar besloten de rente over de lening te verhogen. De maatregel zorgt volgens Grobos tevens voor een slechte doorstroming van studenten in een al te krappe huizenmarkt.

Minister Ollongren stelde vanochtend in gesprek met Radio 1 dat het niet de bedoeling is dat mensen met lage inkomens hierdoor geraakt worden. De koopkracht van deze mensen moet volgens haar vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gerepareerd worden.