Gerechtigden huurtoeslag in koopkracht achteruit

Wie huurtoeslag krijgt, gaat er de komende jaren in koopkracht fors op achteruit. Waar de basishuur stijgt, blijft de huurtoeslag ongewijzigd. In 2019 gaat dit om €24 per jaar, wat geleidelijk op zal lopen tot €94 per jaar in 2022. De maatregel treft vooral mensen met een laag inkomen, waaronder studenten. Het Grobos, belangenbehartiger voor bewoners van Lefier studentenhuizen in Groningen, springt dan ook voor de studenten in de bres.

Emin Bazayit, bestuurslid van het Grobos, noemt de maatregel “een keiharde klap op de portemonnee van studenten die al gevuld is met geleend geld”. Honderd euro per jaar bijlenen zit er volgens het Grobos daarom ook niet in. Daarnaast heeft het kabinet dit jaar besloten de rente over de lening te verhogen. De maatregel zorgt volgens Grobos tevens voor een slechte doorstroming van studenten in een al te krappe huizenmarkt.

Minister Ollongren stelde vanochtend in gesprek met Radio 1 dat het niet de bedoeling is dat mensen met lage inkomens hierdoor geraakt worden. De koopkracht van deze mensen moet volgens haar vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gerepareerd worden.

Deel dit artikel:

 1. + extra belasting dat oploopt naar 200 euro in 2021 op de energierekening + een extra Btw-heffing van 6% naar 9% + de oplopende inflatie. De betaalbaarheid op de zorgverzekering is nog koffiedik kijken. Allerlei factoren die de minstbedeelden alsook de studenten met een leenbeurs het water nog verder naar de lippen doet stijgen!

 2. Vooral leuk van corporaties die huurhuizen afbreken en er nieuwe voor terugzetten met een max huur van 700 euro en de bewoners beloven dat ze er niet op achteruit gaan omdat ze aangevuld worden door de huurtoeslag…

 3. Er is geen andere optie, het geld is gewoonweg op/wordt gebruikt om tekorten af te dekken. Er komen netjes gezegd, telkens meer mensen bij welke niet deelnemen aan het arbeidsproces, maar welke wel een bijstandsuitkering ontvangen. Zie het als een vorm van ontwikkelingshulp, misschien dat je er dan, helemaal met de kerstdagen inzicht wat makkelijker bij gaat voelen.

  1. Jawel: HRA net zo hard mee laten dalen ;)

   Bijstandsuitkering valt opzich wel mee qua kosten. Ik denk dat alle controles en ambtenaren die op de bijstand zitten veel meer kosten. Het zijn ALLE uitkeringen bij elkaar.

   Maar ik geef je gelijk de huidige verzorgingsstaat is onhoudbaar. Als je een beetje “speelt” met de cijfers van CBS zie je dat door vergrijzing van Nederlanders (waarvan beide ouders in Nederland geboren zijn) hard aan het vergrijzen is en bovendien niet genoeg kinderen maken om de boel op peil te houden. Bovendien emigreren steeds meer “waardevolle” Nederlanders.

   Allochtonen (definitie; waarvan 1 of beide ouders in buitenland zijn geboren) geboortecijfer is hoger en mede door immigratie groeit de Nederlandse bevolking wel. Echter zijn dit veelal mensen die niet bijdragen aan de verzorgingsstaat en alleen geld kosten.

   Energiewinning en kosten is ook nog een probleem.

   Dit gaat een keer fout: het geld zal op gaan raken. Ik schat binnen 20 tot 30 jaar met huidige tempo. En wat er dan gaat gebeuren…

 4. 1,4 miljard jaarlijks als gat op de begroting met het opheffen van de dividendbelasting. En men klets hier over de betaalbaarheid over onze sociale voorzieningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *