Weinig kans voor eendenkuikens

Van de 98 eendenkuikens die dit jaar in het Noorderplantsoen uit het ei kropen waren er na 26 dagen nog zeven in leven. Kuikens in Park Selwerd hadden meer overlevingskans, in het Molukkenplantsoen aanzienlijk minder.

De Werkgroep Stadsecologie van het IVN verrichte de telling met een groot aantal vrijwilligers. De belangrijkste conclusie is dat de overlevingskans van eendenkuikens in de onderzochte Groninger Stadsplantsoenen gering is. In het Noorderplantsoen 7%, in Park Selwerd 19% en in het Molukkenplantsoen 2,6%.

Het verdwijnen van de kuikens komt waarschijnlijk door roofdieren die in alle onderzochte plantsoenen aanwezig zijn. Ziektes zijn niet geconstateerd. Wel is geconstateerd dat afvoerputjes en duikers gevaar opleveren voor kuikens die er in terecht komen, met name in het Noorderplantsoen.

De lage overlevingskans ligt in lijn met de resultaten van landelijk onderzoek dat komt tot een gemiddelde overlevingskans van 6%.

Deel dit artikel:

  1. Eenden hebben beschutting nodig. In een slootje achteraf lukt het een moedereend goed om haar kroost groot te brengen. Puur omdat ze in de kritieke periode uit het zicht van rovers kan blijven.

  2. N onderzoek van helemaal niks natuurlijk, “waarschijnlijk” is lekker vaag….
    Wat Marc schrijft is óók zo…
    Een van de doods oorzaken van de eenden en vogels in plantsoenen, daarom zijn er in het buitenland bv bordjes met verboden te voeren aangebracht!
    De grootste doodsoorzaak is het voeren met brood, ik zag dat vandaag weer. Brood daar zit nml gist in en daar gaan ze van dood en of verzwakken dusdanig dat ze een makkelijke prooi zijn voor rovers, was de dieren partij daar nog niet achter? Nu dus wel…bordjes met verboden te voeren dus….groet Gerard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *