Weinig kans voor eendenkuikens

Van de 98 eendenkuikens die dit jaar in het Noorderplantsoen uit het ei kropen waren er na 26 dagen nog zeven in leven. Kuikens in Park Selwerd hadden meer overlevingskans, in het Molukkenplantsoen aanzienlijk minder.

De Werkgroep Stadsecologie van het IVN verrichte de telling met een groot aantal vrijwilligers. De belangrijkste conclusie is dat de overlevingskans van eendenkuikens in de onderzochte Groninger Stadsplantsoenen gering is. In het Noorderplantsoen 7%, in Park Selwerd 19% en in het Molukkenplantsoen 2,6%.

Het verdwijnen van de kuikens komt waarschijnlijk door roofdieren die in alle onderzochte plantsoenen aanwezig zijn. Ziektes zijn niet geconstateerd. Wel is geconstateerd dat afvoerputjes en duikers gevaar opleveren voor kuikens die er in terecht komen, met name in het Noorderplantsoen.

De lage overlevingskans ligt in lijn met de resultaten van landelijk onderzoek dat komt tot een gemiddelde overlevingskans van 6%.