UMCG krijgt 1 miljoen voor onderzoek hartfalen

nieuws
foto: Bob de Vries

De Hartstichting investeert 1 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart. Het onderzoek wordt verricht door UMCG-cardioloog Rudolf de Boer en zijn Maastrichtse collega Vanessa van Empel.

Zij zoeken met hun team naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Er leven naar schatting ruim 227.000 mensen in ons land met hartfalen.

Als de hartspier te dik en stijf is, wordt per hartslag minder bloed door het lichaam rondgepompt. Hierdoor kunnen patiënten extreem snel moe en kortademig zijn. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is dat mensen met een stijf hart veel langer en vitaler kunnen leven.