UMCG gaat darmflora uitgebreider onderzoeken

nieuws
Foto: vriesruimte lifelines

Het UMCG gaat de darmflora onderzoeken van 10.000 LifeLines-deelnemers. Via ontlastingsmonsters worden de darmbacteriën geanalyseerd om de rol van darmflora op gezondheid en preventie van ziekten nader te onderzoeken.

In onze darm zitten minstens 10.000 miljard bacteriën en het wordt steeds duidelijker dat deze een belangrijke rol spelen in onze gezondheid.

Het is een vervolg op een grootschalig onderzoek in 2016 onder ongeveer 1500 LifeLines deelnemers naar de diversiteit van darmbacteriën en de factoren die daarvan op invloed zijn. Uit die studie werd duidelijk dat bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie, karnemelk en rode wijn de diversiteit bevorderen, terwijl o.a. frisdrank, volle melk en het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers een meer negatief effect hebben.

Deel dit artikel: