CU wil snelle komst trein Groningen – Hamburg

nieuws
Een Arriva-trein aan het rangeren op het station in Leer. Foto: Sebastiaan Scheffer

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf wil dat het kabinet inzet op een vlotte komst van de snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen.  

In het Duitse Niedersachsen ligt een nieuw regeerakkoord en Van der Graaf wil weten wat Nederland gaat doen voor de spoorlijn.

“Het is belangrijk dat wordt gewerkt aan de snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen. Deze lijn verbindt uiteindelijk zelfs de belangrijke knooppunten Amsterdam en Hamburg met elkaar”, aldus Van der Graaf.

Zij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Deel dit artikel:

  1. Dat is toch het grote probleem! De ontbrekende brug waarvan de bouw word getraineerd ( vermoedelijk door de scheepwerf in Papenburg.
    Daar eerst eens wat aan doen!
    Of indertussen alles aanleggen aan beide kanten van de ( nieuwe) brugzodat als fie eindelijk klasr is de snelle verbinding er ook gelijk is

  2. Dat Groningen slechts 83 miljoen in potje heeft en. Dat er voor Zuidbroek-Nieuweschans 163 miljoen voor verdubbeling nodig is + electrificeren vanaf Groningen. spoor voorbereiding 8-12j in beslag en aanleg 6-8 j kost. Deze dame roept iets zonder dit te weten.

  3. Een spoorlijn van Delfzijl (met een tunnel onder de Eems) naar Emden lijkt me nog steeds een goed alternatief. Er moet wel zoveel aan het spoor naar Leer gebeuren voor dat echt een volwaardige spoorlijn naar Duitsland is dat waarschijnlijk dat nog duurder is ook. Zo kunnen er iig alleen boemeltjes over en dan nog zal de spoorlijn uiteindelijk aangepakt worden. Je wilt op z’n minst ook dan grotere treinen hebben toch ?

  4. Een spoortunnel bij Delfzijl naar Emden zal minimaal 1 miljard tot 1,4 miljard gaan kosten en een spoortunnel onder de Eems door zal 350-400 miljoen gaan kosten, ik praat wel over 2 sporig (mijn eigen ervaring Schiphol spoortunnel verdubbeling 5,7 km lengte raming was 800 het werd 1,4 miljard en bij de HSL zuid de tunnels onder de Oude Maas en Dordtse Kil door waren per stuk 450 miljoen+ nieuwe Moerdijk spoorbrug 1060 m lengte en de 16 ,6 km HSL Drechtse Steden raming 1,6 miljard ging naar 2,4 miljard.Het zijn beide projecten waar ik jaren gewerkt heb.Te grootte projecten en niet te ramen in kosten
    .Kosten ramers hebben er geen ervaring mee.Je moet dit soort projecten zelf hebben uitgevoerd alvorens te ramen en dat is een groot probleem overal op de wereld met grote projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *