Reformatie in Groninger Museum

Het zou de wereld veranderen: het document met 95 stellingen op de deur van een Duitse kerk. Dit jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat de reformatie in gang werd gezet, en daar wordt in het Groninger Museum bij stilgestaan.

“We hebben hier allemaal voorwerpen staan uit die tijd”, zegt conservator Egge Knol van het Museum. “Uiteraard de 95 beroemde stellingen, maar ook een beker die vijfhonderd jaar geleden gebruikt is door Menso Alting tijdens zijn calvinistische godsdienstbijeenkomsten in de wijk Helpman. Bij de Spaanse overheersing vluchtte Alting samen met de beker naar Emden waar hij deze ook weer gebruikte. Dat we dit voorwerp hier kunnen laten zien vinden we erg bijzonder.”

Dankzij de reformatie keerden de mensen zich tegen de kerk, en ontstond er een wereldwijde kerkscheuring. Groningen dat voorheen Rooms-Katholiek was, werd gereformeerd. “Deze bewegingen brachten ook met zich mee dat gelovigen gingen vluchtten. Ook voor dat onderwerp is er op de tentoonstelling veel aandacht.” De tentoonstelling 500 Jaar Reformatie in Groningen is tot en met 7 januari te bezoeken.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *