GSb teleurgesteld in niet terugkeren basisbeurs: “Duizend euro is mediastunt”

nieuws
Foto Andor Heij

De Groninger Studentenbond is teleurgesteld in het besluit om de basisbeurs niet terug te laten keren. In Den Haag lekten vrijdagavond plannen van de aanstaande regering uit dat de beurs niet terugkeert.

Onder kabinet Rutte II werd de basisbeurs vervangen door een leenstelsel. Dit stelsel blijft straks gehandhaafd. Daarvoor in de plaats wordt het collegegeld voor eerstejaarsstudenten op het HBO en op de universiteit gehalveerd. Vanaf het collegejaar 2018-2019 gaan zij de helft betalen van de ruim tweeduizend euro die ze nu moeten neerleggen. Studenten aan de Pabo en de universitaire lerarenopleiding krijgen een extra voordeel, voor hen wordt het collegegeld de eerste twee jaar gehalveerd. Het kabinet doet dit om de lerarenopleiding extra aantrekkelijk te maken zodat het tekort aan leraren afneemt.

“Als Groninger Studentenbond zijn wij tegen het leenstelsel als geheel”, zegt Sjoerd Kalisvaart van de Bond. “De duizend euro van het nieuwe kabinet is niets meer dan een doekje voor het bloeden. Het achterliggende probleem, dat minder mensen studeren, vroeg op kamers gaan en activiteiten gaan ontplooien naast hun studie, neem je hier niet mee weg.” Kalisvaart is vooral teleurgesteld in de ChristenUnie en het CDA. “Zij hebben juist aangegeven het leenstelsel af te willen schaffen. De duizend euro is volgens ons vooral een mediastunt om juist de achterban van deze partijen tevreden te houden.”