’s Werelds eerste 3D-geprinte brug getest in Groningen

De Stad heeft een primeur. De eerste geprinte verkeersbrug voor autoverkeer wordt getest in Groningen. Op 20 september worden de eerste betonnen proefliggers getest bij het Steunpunt Oostersluis.

Sinds de opkomst van de 3D-printtechniek zijn er vele pilots gestart om deze nieuwe techniek te gebruiken in de bouw. Studenten van de TU Eindhoven hebben vorige maand de eerste proefliggers geprin en die worden woensdag geplaatst. Als deze test succesvol verloopt zal dit een grote stap zijn in de wereld van het ‘3D-bouwen’.

De provincie Groningen en het bedrijf FDN uit Amsterdam zijn sinds vorig jaar actief bezig een volledig betonnen autobrug te printen. Er zijn elders ook ‘printbruggen’, maar deze zijn bedoeld voor fietsers en voetgangers en zijn slechts deels geprint. Als deze proef slaagt, wordt de brug geplaatst in de omgeving van Blauwestad.