RUG tegen investeringen ABP in fossiele energie en tabak

nieuws
foto: Bob de Vries

De Rijksuniversiteit wil dat pensioenfonds ABP niet langer investeert in fossiele bedrijven en de tabaksindustrie. Dat meldt de Universiteitskrant.

Het bestuur van de RUG heeft het pensioenfonds een brief gestuurd over de kwestie, op verzoek van studentenpartij Lijst Sterk. Die wilde dat de universiteit zich uitspreekt tegen investeringen in fossiele energiebedrijven. Volgens Lijst Sterk investeert het pensioenfonds ABP jaarlijks ongeveer 33 miljard euro in fossiele bedrijven, zoals Shell en ExxonMobil. De universiteit doet zelf veel onderzoek samen met de fossiele industrie, onder meer via de Energy Academy.

De RUG wil verder dat het pensioenfonds stopt met investeringen in de tabaksindustrie. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG had dat eerder al gezegd. Volgens Aartsen sterven jaarlijks 20 duizend mensen in ons land door roken.