Maak kennis met het Hebreeuws

nieuws

De Synagoge Groningen organiseert vanaf 14 september de cursus ‘Kennismaken met het Hebreeuws’. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis. 

Het Hebreeuws is anders dan het Oud-Grieks en het Latijn de enige ‘oude’ taal die hedendaags nog gesproken wordt. Hebreeuws is de originele taal van de Bijbel en het is de officiële taal van de Staat Israël. Hoewel het hedendaagse Hebreeuws gemoderniseerd is, is het schrift onveranderd gebleven. Ook het Nederlands is door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals ‘mazzel’, ‘tof’ en ‘smeris’ stammen uit het Hebreeuws. Tijdens de cursus leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van voorbeelden uit de Bijbel en hedendaagse Hebreeuwse teksten.

De cursus die onder leiding staat van Chris van Wierst begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het de cursist gemakkelijk te maken, ontvangen de deelnemers een speciale kalligrafie pen. Verder krijgen de cursisten tijdens de cursus veel handige tips om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de website van de Synagoge Groningen.

Deel dit artikel:

 1. Interessant. Helaas te druk

  Aramees wordt overigens ook nog gesproken. Ondanks de verwoede pogingen van de “gematigde” “rebellen” van Obama en Killary om Maloula (bergdorp in Syrie met Aramese bevolking) te vernietigen.

  1. Wauw, bespeur ik daar niet-ironisch gebruik van de naam ”Killary”? Ik zou snel je Brain Force™ innemen, de globalisten hebben je door.

   1. Brainforce?

    Bij Killary denk ik altijd aan haar satanische lach bij de uitspraak “we came, saw and he died”. En dan denk ik aan al die doden in Libië, Syrië en Iraq die daar vielen omdat ze daar “democratie wilde brengen”.

    Bij Obama denk ik aan de hongerdood stervende, cholera-lijdende en door bondgenoot Saudi-Arabie gebombardeerde kindjes.

    Maar maak je niet zo druk: met vertrek van Bannon hebben de oorlogszuchtige neocons met generaals de macht overgenomen in Witte Huis. Bloeddorstige beleid van de verkrachter Bill Clinton, de Bushes, Obama en Killary zal voortgezet worden.

   2. Jeetje, het voelt alsof ik Roger Stone’s cue cards lees.

    Dat waren inderdaad geen frisse lui, en ik wil ook geen enkel voorafgaand Amerikaanse overheid verdedigen, maar het is zo schrijnend hoe tweedimensionaal lui klinken die alsmaar Infowars-retoriek en Breitbart-feitjes uitpoepen.

    Alsof de Verenigde Staten altijd het grote pacifistische rijk is geweest, voordat die oorlogsbeluste ”verkrachter Bill Clinton”, ”Barack Osama” en ”Killary” in enige vorm van macht terecht kwamen. Het idee dat er voor die tijd ook al decennia lang sprake was van oorlogsmisdaad, bombardementen en invasies is natuurlijk totaal van de pot gerukt.

    Da’s natuurlijk ook een beetje de charme van dat rechts-populistisch geschreeuw: Makkelijke oplossingen voor complexe problemen. En als er een vinger te wijzen valt, dan prikt die er het liefst zo veel mogelijk ogen uit. Naja, nu hebben we een naampje voor het beestje en maakt het niets uit dat de handen van de volledige Senaat, Huis en Congres sinds de geschiedenis van de VS bloedrood zijn. We hebben nu immers kekke bijnamen als Killary.

    Ben ook wel benieuwd naar wat Bannon te bieden had eigenlijk (naast het propageren van identiteitspolitiek en het verder verdelen van de werkende klassen natuurlijk), maar ik vraag het wel aan meneer Jones, want met al die fake news MSM kan ik natuurlijk niks mee.

   3. Afgezien van de lange reactie hieronder: Mevrouw Clinton is toch de bloeddorst zelve? Wilde met alle mogelijke middelen (ook militair) reageren op vermeende Russische hacks.

 2. Brainpower? Roger Stone?

  Infowars ken ik wel. Alex Jones vliegt weleens uit de bocht, maar wie met een megafoon met zijn verhaal over “1776” een Bilderberg bijeenkomst probeert te verstoren, vindt mij aan zijn kant. Moet er smakelijk om lachen.

  Breitbart lees ik pas sinds een week. Vanwege het gelekte gesprek van Bannon. Man is uitgesproken anti-interventionistisch; zeg maar een duif. Iets wat iedere Amerikaan zou moeten zijn, gezien de 6000 veteranen (meestal uit de door globalisten van de Kusten geminachte ‘fly over country’) die zichzelf jaarlijks vanwege PTSS (en brainshock) doden.
  Bannon is verder een reactie op identiteitspolitiek. Links is daar mee begonnen. Zie daarvoor Jordan Peterson.

  En sociaal-economisch zat Trump (en Bannon) links van Killary met haar niet vrijgegeven transcripties van toespraken bij Goldman Sachs. Trump wilde echte Amerikaanse banen, tegen fatsoenlijke beloning. Beetje zoals de FNV. En hij wilde een eind aan Obamacare; want Obamacare is fijn voor de armen, heel fijn voor Big Farma, maar desastreus voor de middenklasse.

  Voor Bush sr was het absoluut geen pacifisme. Had geen zin om ze allemaal op te noemen. Als ik een pacifistische periode voor Bush sr implicieerde dan was dat niet mijn bedoeling. Want Vietnam-oorlog, coup in Iran, Pinochet voor Allende, en ga maar zo door. Of lees Gore Vidal.
  Vandaar dat ik die Killary zo eng vindt; ondanks alle Amerikaanse terreur nog steeds denken in termen van American Exceptionalism en Full Spectrum Dominance. Trump daartegen is isolationistisch. Helaas hebben de generaals het Witte Huis overgenomen.

  Barack Osama. Daar schrijf je wat. Een aantal leden van de Moslimbroeders zijn in zijn periode adviesfuncties in Washington gaan bekleden. En als er een aanslag plaatsvond dan was het “not jump into conclusions” en “deze aanslag mag geen kans zijn voor degenen die Islam willen beledigen”.
  Beetje zoals Trump over Charlottesville, maar dan erger. Zeker omdat het niet uitgesloten is dat de extreem-rechtse gek die de mensen aan reed, dit in blinde paniek deed. Het lijkt er echt op dat extreem rechtse tuig die dag in de val is gelokt, en ze door politie richting Antifa-massa is gedirigeerd. De zeer nauw met Clintons verwante Gouverneur McAuliffe lijkt hier een bijzonder dubieuze rol gespeeld te hebben. Na steeds zwakker worden van Rusland-hoax (al lang duidelijk via Wikileaks dat DNC bagger niet dankzij Russische inzet naar buiten is gekomen) was er een rassenrel nodig om Trump te pakken, want die Mueller heeft niks wat betreft band tussen DJT en VVP.

  Tenslotte keek Obama weg van opkomst ISIS. Bagatelliseerde ze met de opmerking dat een amateurteam (JV team) kan wel de shirts van de LA Lakers aantrekken, maar dat maakt ze geen LA Lakers. Waarbij hij met de echte LA Lakers in zijn analogie refereerde aan Al Qaeda. De Deir Ezzour Massacre (september 2016) is wel het sluitende bewijs dat Obama met een Soenitische entiteit, koste wat het kost (dus ook ISIS)/een obstakel in de Sjiitische snelweg van Teheran naar Beirut wilde.

  Dat je met MSM niks kunt, zegt me dat je een slim persoon bent (grapje he, weet ook wel dat het sarcastisch bedoeld was).

  Maar je bent de eerste waardige “tegenstander” die ik hier tegenkom. In plaats van te reaguren, zou ik alle tijd investeren en het vergaren van vermogen. Met dat geld kun je op een veilige plek een prepper worden. Want met een machtsgreep van neocon warmongers en oostwaarts gerichte expansie van de Nato (wapens aan Oekraïne) zie ik een derde wereldoorlog als bijna onvermijdelijk.

  Ik ga naar Maloula om daar Aramees te leren. Hopende dat God mijn verzoeken tot wereldvrede in Aramees (of Hebreeuws) beter verstaat. Amen.

 3. Brain Force is één van die placebo-producten die het Alex Jones/Info Wars team produceert als ”oplossingen” voor de complotten die hij bedenkt. Best vernuftig; je kaart problemen aan die de demonische regering en mainstream media van je proberen te verhullen, en toevallig verkoop je in je webshop ook nog producten die je van deze complotten zal beschermen! Wat een toeval, toch raar dat al die complot-theoretici nooit de agenda’s van deze alternatieve nieuwsbronnen bekijken. Het lijkt haast alsof alleen overheden (behalve pre-onstlag Bannon Trump-administratie), de ” ”Anti”-fa fascisten” en die duivelse globalisten complotten beramen om de middenklasse onder de duim te houden. Maar ik zal vast wel gehersenspoeld zijn.

  Roger Stone is een politieke lobbyist vanuit de Nixon tijd die de soort van head-honcho was in Trumps verkiezingscampagne. Hij is de man die onder andere het Bill Clinton verkrachtingsverhaal heeft bedacht en propageerde, wat de pro-Trumpers, anti-establishment en alt-media natuurlijk maar al te graag overnamen en bewijs voor gingen zoeken. Of dat klopt of niet laat ik in het midden, maar ik vind het in ieder geval geen propere manier om campagne te voeren en politiek te bedrijven, maar daar sta ik waarschijnlijk in de minderheid in (vergeleken met de VS in ieder geval).

  Bedankt voor je uitgebreide verhaal na aanleiding van mijn Osama trouwens. Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik daar niet diep op in ga, aangezien ik bang ben dat dat een whataboutistische discussie uitlokt gevoerd door wikipedia-feiten en samenzweringswebsites.

  Waar ik echter wel wat over wil opmerken is die identiteitspolitiek. Wat je volgens mij bedoelt met dat links daar mee is begonnen is het feministisch intersectionalisme en dat Bannon daar een reactie op is. Het grote verschil tussen de twee is volgens mij dat de ”linkse indentiteitspolitiek” zich richt op de onderdrukking van gemarginaliseerde groepen binnen een geïnstitutionaliseerd systeem. Het idee dat deze onderdrukten zich veilig moeten kunnen uiten als zijnde zwart, homoseksueel, transgender etc. zonder dat dit een obstakel moet zijn in het leven van je leven. Dus een reactie op een heersende klasse die er sinds jaar en dag om bekend staat om systemen te introduceren die deze groepen in een nadeel zet.

  Hoe deze ”identiteitsbeweging” zich uit, daar ben ik het ook niet altijd over eens. Zo schrik ik enorm van de demonisering van de blanke werkende klassen en het excuseren van religieus fanatisme. Deze ”rechtse identiteitspolitiek” is tot op zekere hoogte daar een reactie op. Echter lijkt het mij vooral een reactie van de heersende klasse, die deze ”linkse identiteitsbewegingen” als gevaar voor hun positie zien en daarom maar populistisch nationalistische ideeën propageert om de lagere klassen op te zetten tegen die ”PC libtard snowflakes”. De vlammen van het wit-nationalisme en neo-nazimse voerend.

  All in all denk ik dat het hele Amerikaanse staatssysteem inherent fout en corrupt is (waar de daden van Bush, Clinton etc. duidelijk bewijs van is lijkt me), en dat enige anti-establishment politici als Trump (of hier FvD) daar niks aan kunnen doen (mits ze dat oprecht willen). En er eens een serieuze ommekeer moet zijn om zoiets goed op te bouwen (in de VS misschien groepen aparte landen bestaande uit een aantal bestaande staten creëren die zich écht kunnen focussen op lokale problemen in plaats van dat logge corruptie-systeem dat er nu is). Sowieso vind ik de financiële elite als gezicht voor anti-establishment erg cru, aangezien zij succesvol zijn geworden met de ”foute” vruchten van het systeem.

  Daarnaast vind ik het idee dat iedereen gewoon maar alle inhoudsloze abjecte shit moet kunnen zeggen wat ze willen hopeloos verouderd en frustrerend (ik leef al jaren lang zonder het uitspuwen van racistische of seksistische opmerkingen/grappen en ik voel mij echt niet ontnomen in mijn vrijheid van meningsuiting). Ik bedoel; Trump schept op over het ongevraagd betasten van vrouwen en dat is blijkbaar oké want ”guys talk”, maar een gerucht over dat Bill Clinton een verkrachter is is politiek krachtvoer. Lekker dubbel ja.

  Ik heb nog niet echt door of je je laatste punt nu meende of dat ik hier keihard getrolld wordt. Either way; uitmuntende terugkoppeling naar het aanvankelijke artikel.

 4. Kemphaan.

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Wordt zeer gewaardeerd. Voer tot nadenken.

  Laatste was géén getrol. Als ik de mogelijkheden had om in bijvoorbeeld in Nieuw Zeeland te preppen, zou ik dat doen. Al was het alleen als hobby.
  De vragen zijn hoe lang je het in een bunker volhoudt, hoe lang het duurt voor de radioactiviteit tot redelijke waarden is afgenomen, en of een compleet verwoeste wereld en een abrupt afscheid van vele (dierbare) mensen het leven nog te leven maakt.
  Mijn vriendin krijg ik niet mee. Als WO3 losbarst wil ze in één klap verlost zijn van de hel die dan manifest wordt. Dus ga ik bij eventuele winst van de staatsloterij wat anders met dat vermogen doen.

  Compliment wat betreft intelligentie was dus oprecht. Ben zelf op veel thema’s best rechts (ondanks dat ik bijvoorbeeld voor basisinkomen, en tegen bioindustrie ben), maar moet bekennen dat de echt intelligente mensen die ik persoonlijk ken, zonder uitzondering vrij links zijn.

  1. Ook mijn complimenten aan jou. Verfrissend om eens daadwerkelijk antwoorden met zekere vorm van nuance te krijgen op de punten die ik bevraag. Ik ben inmiddels al gewend allerlei verwijtingen en verwensingen daar m’n digitale hoofd geslingerd te krijgen wanneer ik het ergens niet mee eens ben. Fijn dat je de tijd nam en niet emotioneel in ging op mijn cynisme Goed om te horen dat het uiteindelijk nog productief was, ik bevind me zelf vaak in een linkse bubbel waarin iedereen het eigenlijk met elkaar eens is en je je breekt om de stomste nuances, vind het belangrijk om ook je fundamentele overtuigingen te kunnen verwoorden of beproeven.

   In ieder geval wens ik je veel succes met het preppen. Ik hoop voor ons allemaal dat het uiteindelijk niet nodig hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *