Maak kennis met het Hebreeuws

nieuws

De Synagoge Groningen organiseert vanaf 14 september de cursus ‘Kennismaken met het Hebreeuws’. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis. 

Het Hebreeuws is anders dan het Oud-Grieks en het Latijn de enige ‘oude’ taal die hedendaags nog gesproken wordt. Hebreeuws is de originele taal van de Bijbel en het is de officiële taal van de Staat Israël. Hoewel het hedendaagse Hebreeuws gemoderniseerd is, is het schrift onveranderd gebleven. Ook het Nederlands is door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals ‘mazzel’, ‘tof’ en ‘smeris’ stammen uit het Hebreeuws. Tijdens de cursus leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van voorbeelden uit de Bijbel en hedendaagse Hebreeuwse teksten.

De cursus die onder leiding staat van Chris van Wierst begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het de cursist gemakkelijk te maken, ontvangen de deelnemers een speciale kalligrafie pen. Verder krijgen de cursisten tijdens de cursus veel handige tips om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via de website van de Synagoge Groningen.

Deel dit artikel: