School neemt afscheid van Ploeg-schildering

De Simon van Hasselt-school in de Oosterparkwijk neemt deze weken afscheid van de Ploeg-schildering in hun schoolgebouw. De school gaat namelijk verhuizen, maar de immense wandschildering gaat niet mee.

De schildering die een ‘oud Hollandsche klas’ laat zien is in 1950 aangebracht door Jan van der Zee. Van der Zee werd na een opleiding aan de Academie Minerva in de jaren twintig lid van kunstenaarscollectief De Ploeg. Zijn werk is nog op diverse plekken in de provincie te zien. Daarbij hoort dus ook de wandschildering in de school. “Ja, we gaan dit zeker missen”, zegt vestigingsleider Jan Kuik van de school. “Het hoort bij ons.”

De Simon van Hasselt verhuist komende zomer naar de voormalige Bekenkampschool aan de Travertijnstraat in de wijk Vinkhuizen. “Op dit moment zijn we bezig om een replica van het kunstwerk te maken. Leerlingen van onze scholen maken allemaal een klein stukje van de wandschildering na. Al die kunstwerkjes vormen straks samen één groot kunstwerk op onze nieuwe locatie. Daarnaast gaan we nog een grote foto maken van de Ploeg-schildering die we op gaan hangen in onze nieuwe kantine.”

Het pand in de Oosterparkwijk alsook de schildering wordt na de zomer gerenoveerd en gerestaureerd.

Deel dit artikel:
Adverteren?