5 RUG hoogleraren worden lid KNAW

Vijf hoogleraren van de RUG zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. KNAW-leden worden gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties.

Het gaat om: André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie. Aleman is een innovatief, internationaal vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij doet onderzoek naar onderwerpen als zelfmoord, veroudering, schizofrenie en depressie. Amina Helmi, hoogleraar dynamiek, structuur en vorming van de Melkweg. Helmi liet zien hoe resten van kleinere sterrenstelsels zich samenvoegden tot de Melkweg. Claartje Mulder, hoogleraar demografie en ruimte, zij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de geografie, demografie en familiesociologie. Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie. Zij richt zich op de vraag hoe we milieubewust gedrag kunnen begrijpen, voorspellen en beïnvloeden. Marcel Visser, bijzonder hoogleraar seizoenstiming. Zijn expertise ligt op het gebied van seizoenstiming, klimaatverandering, fenologie en de koolmees.

De ruim 550 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers en adviseren de overheid op het gebied van wetenschap. De KNAW bevordert samenwerking op wetenschappelijk gebied en is verantwoordelijk voor vijftien toonaangevende onderzoeksinstituten