Aantal deelnemers Groningen Tolerant vs. Pegida 10:1

De dag na de relatief rustig verlopen demonstraties in de binnenstad laat een duidelijk beeld zien van het aantal deelnemers. Voor de Pegida demonstratie op de Vismarkt was de animo een stuk minder dan de belangstelling voor de demonstratie Groningen Tolerant op de Grote Markt. De eerste demonstratie trok een stuk of 40 en de tweede rond de 350 demonstranten.

Deelnemers aan beide demonstraties liepen een mars door de binnenstad. Groningen Tolerant liep richting het Noorden. Deze mars bleef rustig. Pegida liep via de A-weg via de Pottebakkersreige naar het Zuiderdiep en zo terug naar de Vismarkt. Politie te paard en agenten te voet moesten twee keer ingrijpen met de wapenstok. Anti-fascisten wilden de demonstratie van Pegida verstoren. De politie hield de groepen uit elkaar.

Op de Grote Markt was de sfeer gemoedelijk. “Het is 1-0 voor Groningen Tolerant tegen Pegida. Bij ons waren alleen maar toffe mensen die strijden voor een solidaire samenleving zonder islamofobie en vreemdelingenhaat.   “, zegt Obed Brinkman van Groningen Tolerant een dag na de demonstraties.

Navraag bij Pegida Nederland leert dat zij ook tevreden zijn. “Er was vanuit onze groep van zo’n 50 deelnemers helemaal geen agressie. Wel van de kant van een klein groepje linkse demonstranten. Dus is het wat betreft gewelddadigheid ook 1-0?”, vraagt Edwin Wagensveld zich af. Hij vervolgt: “Wij hebben ons aan de spelregels gehouden. Dat kun je van de andere partij niet zeggen”.

Foto: Martin Nuver / 112groningen.nl