Hoge opkomst bij Tweede Kamerverkiezingen in Stad

Een opkomstpercentage dat aan het eind van de middag al boven de vijftig procent lag. Groningen doet daarmee niet onder voor de rest van Nederland. “Deze verkiezingen vind ik erg belangrijk.”

Eén van de plekken waar woensdag gestemd kan worden is het Hoofdstation. “We hebben wel een beetje concurrentie”, vertelt stembureau-voorzitter Saskia Zwiers. “Kijk, daar aan de overkant van het stationsplein staat ook een stembureau die echt in de looproute van de reizigers staat. Maar desondanks is het bij ons ook druk. Eigenlijk kun je zeggen dat het een komen en gaan van stemgerechtigden is. Heel erg leuk!”

“Voor mij is het de eerste keer dat ik stem”, zegt Mirjam Lepam die zojuist één van de hokjes op het stemformulier rood heeft gekleurd. “Ik ben 28 jaar en dit jaar vond ik het echt belangrijk om te gaan. Sowieso vanwege de thema’s die spelen, maar ook omdat ik wel een beetje bang ben dat de PVV de grootste partij gaat worden.”

Dat de verkiezingen belangrijk zijn is te horen uit meerdere monden. “Ik ga D66 stemmen omdat zij een heel goed programma voor het onderwijs hebben”, vertelt Erwin Waijer. “Ik ben zelf student en wil graag sportleraar worden, en goed onderwijs vind ik daarom belangrijk. En eerlijk gezegd was het voor mij een moeilijke keuze omdat ik eigenlijk normaal CDA zou stemmen.”

Woensdagavond om 21.00 uur sluiten de stembureaus. “Ja, dan begint voor ons het harde werken”, zegt Peter Duzink die voorzitter is van het stembureau aan de Coehoornsingel. “Alle stembiljetten moeten we met de hand gaan tellen. Dat zal wel enige tijd in beslag gaan nemen.” De verwachting is dat er in het begin van de nacht een voorlopige uitslag bekend is.