Eerste editie Medische Jeugd Academie groot succes

Tachtig basisschoolleerlingen namen dinsdagochtend deel aan de allereerste editie van de Medische Jeugd Academie op het UMCG. “Wat een ontzettend goede en leergierige groep. Geweldig!”

In de Keuningzaal kon je een speld horen vallen. In de collegebanken tientallen kinderen die naar een college van kinderarts Elianne Vrijlandt aan het luisteren waren. “Hier zien jullie twee afbeeldingen”, vertelt Vrijlandt aan de groep. “Op de rechter afbeelding de longen van iemand die nog nooit gerookt heeft, en op de linker iemand die wel rookt.” In de zaal is een zacht ‘woooow’ te horen.

“Colleges voor oudere mensen organiseren we al langer”, zegt Mirjam van Gent van het Beatrix Kinderziekenhuis. “Onlangs ontstond het idee om een Medische Jeugd Academie te starten en vandaag is de eerste editie. We bieden een programma aan dat twee uren duurt. In het eerste uur krijgen ze college, en in het tweede bedrijf gaan ze een practicum doen.”

“Ik vind het ontzettend interessant”, zegt Jasper. “De meeste indruk heeft op mij gemaakt wat de longinhoud van een mens is. Dat wist ik niet.” Ook Kevin is enthousiast. “Ik weet nu veel meer van ziekten als astma en bronchitis. Dat was voor mij onbekend terrein, maar ik begrijp nu veel beter wat mensen die hier aan lijden door moeten maken.”

De eerstvolgende Jeugd Academie wordt in juni gehouden. Dan zullen de hersenen centraal staan.