“Diftar zorgt voor vieze, smerige wijken”

Het betalen per hoeveelheid afval, het zogeheten Diftar, gaat zorgen voor vieze, smerige wijken met nog meer zwerfafval. Dat zeggen wijkorganisaties uit de Schildersbuurt en Kostverloren.

De organisaties zeggen dat er al veel zwerfafval in de wijken ligt. Dat wordt nu nog opgeruimd door enkele bewoners en in de ondergrondse containers gestopt. Maar de bewoners stoppen daarmee als er betaald moet worden om de container te openen.

“Het College heeft een systeem bedacht vanaf de tekentafel, dat wellicht geschikt is voor plattelandsdorpen of wijken met huizen en (grote) tuinen. Dit diftar systeem is zeer ongeschikt voor met name oude relatief anonieme stadswijken, met veel bewoners en lage inkomens. Ook zullen openbare prullenbakken worden gebruikt als vuilstortplek”, aldus de bewoners.

Zij stellen eerst een proef voor in de buitenwijken, voordat diftar elders ingevoerd wordt. Voor de oude stadswijken zouden milieustraten moeten komen waar het afval gescheiden kan worden. Diftar moet namelijk het scheiden van afval bevorderen.