Burgercomité Haren: ”Provinciale Staten onbetrouwbaar en vooringenomen”

Het Burgercomité Haren gaat in beroep tegen de uitspraak die de Rechtbank Noord-Nederland op 2 december heeft gedaan over de gemeentelijke herindeling. Er zou onrechtmatig en vooringenomen gehandeld worden door de Provinciale Staten.

Het Burgercomité is van mening dat Gedeputeerde Staten onzorgvuldig te werk zijn gegaan met de herindeling. Het comité vreest bovendien dat het besluit met vooringenomenheid is genomen. Er is tevens geen rekening gehouden met het verbeteringsplan dat de gemeente Haren na het herindelingsadvies heeft gemaakt. Dit plan behelst concrete plannen om Haren zelfstandig te houden. Volgens het burgercomité hebben de Provinciale Staten dit plan compleet genegeerd.

Woordvoerder Gustaaf Biezeveld heeft aangegeven dat ze de rechtbank niet vragen om een standpunt in te nemen over de herindeling. ”Dat is aan de politiek voorbehouden,’ aldus Biezeveld. Het Burgercomité wil eerst gegronde argumenten horen, voordat er wordt doorgezet met de herindeling. Haren moet de ruimte krijgen om het verbeteringsplan in werking te kunnen stellen. ”Als daarna blijkt dat Haren niet zelfstandig kan blijven functioneren, moeten we aan herindeling denken.”: Aldus Gustaaf Biezeveld.

Wanneer het hoger beroep plaatsvindt, is nog niet bekend. Het burgercomité heeft aangegeven dat ze bereid zijn naar de Hoge Raad te stappen, indien de uitspraak van het hof in het nadeel van Haren uitvalt.