‘Land van Belofte’ in Scheepvaartmuseum

nieuws
Foto: © Wikimedia

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert een tentoonstelling over de prostitutie in het A-Kwartier.

De tentoonstelling belicht twee kanten van prostitutie; op de begane grond het romantische beeld dat door de eeuwen heen door kunstenaars, schrijvers en musici werd gebruikt in hun werk. In de kelder verbeelden kunstenaars Ron Glasbeek en Maria Koijck de rauwe werkelijkheid. De tentoonstelling ‘Land van Belofte – Prostitutie in het A-Kwartier’ is van 17 december tot en met 2 april 2017 te zien.

Prostitutie is al eeuwen overal te vinden, maar vooral in de buurt van havens. Zo hing er in het
A-Kwartier in Groningen, in de buurt van de Vishoek, al sinds de vijftiende eeuw ‘een rode lantaarn’.

De tentoonstelling ‘Land van Belofte’ is vernoemd naar de roemruchte horecagelegenheid in de voormalige rosse buurt van het A-Kwartier. Klanten, prostituees, pooiers, stamgasten en ander uitgaanspubliek zaten daar schouder aan schouder aan de bar, waarbij de avonturen in de wijk onderwerp van gesprek waren.

Deel dit artikel: