Groningse wint Van Lanschot Kunstprijs

‘Het Contact’ van de Groningse Mirjam Offringa heeft de Van Lanschot Kunstprijs gewonnen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een hedendaagse kunstenaar.

Mirjam Offringa geeft door middel van deze drie minuten durende film op haar manier de ‘huidige tijdgeest’ weer. In de film is te zien hoe volwassenen op hun smartphones kijken terwijl ze reizen met het openbaar vervoer. Een jongetje die ernaast zit kijkt als enige niet op een telefoon. Offringa: “Men zegt altijd dat jongeren veel op hun telefoon zitten, maar in deze film heb ik de rollen omgedraaid. Als je goed oplet zijn juist ouders vaak druk met hun mobieltje en vergeten ze hun kind.”

Van de ruim 500 inzendingen vond de jury het kunstwerk van Offringa het beste. “Het geeft echt een kick. Ik heb hier jaren naartoe gewerkt. Het is geweldig dat mijn kunst op deze manier onder de aandacht wordt gebracht.”, aldus Offringa als reactie op haar gewonnen prijs.