“Groningen stands with Aleppo” trekt veel mensen

nieuws
Foto's: Erick Bakker

Het evenement “Groningen stands with Aleppo” op het Damsterplein trekt honderden mensen. De bijeenkomst begon om twee uur en na een half uur staat de teller op ongeveer 250 bezoekers en komen er nog steeds mensen aanlopen.

De organisatie bestaat uit Nikki Haze en vijf andere vrijwilligers en ze willen met deze bijeenkomst steun betuigen aan de mensen in Aleppo. De stad Aleppo in het Noordwesten van Syrië is lange tijd belegerd geweest door het Syrische regime dat West Aleppo in handen had. Het Oosten van de stad was tot enkele dagen geleden in handen van rebellen. De rebellen zijn na zware gevechten verdreven uit de stad.

“Het is echt verschrikkelijk wat er in Aleppo gebeurt is en nog steeds gebeurt. Daarom heb ik een oproep op Facebook gedaan om vandaag met z’n alleen bijeen te komen. Ik dacht er komen misschien wat vrienden van vrienden maar dit is echt ongelofelijk. Er zijn heel veel verschillende mensen, van gevluchte Syriërs tot internationale studenten en stadjers”, zegt de trotse Nikki Haze.

Mensen staan rustig bij elkaar en praten samen over de situatie in Syrië en in het bijzonder Aleppo. Ook is er muziek en worden her en der kaarsjes op de grond gezet en aangestoken.

“We willen niet dat het een politieke bijeenkomst wordt vandaar dat we in samenspraak met de politie en de gemeente hebben besloten dat vlaggen niet zijn toegestaan. Tot nu toe houdt iedereen zich daaraan”, vervolgt Nikki.

De bijeenkomst op het Damsterplein duurt nog tot vijf uur vanmiddag.