Burgercomité Haren verliest kort geding

Het Burgercomité Haren heeft het kort geding dat zij tegen de provincie voerde in verband met de fusie tussen de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer, verloren.

Het Burgercomité beschuldigde de provincie Groningen van onbehoorlijk bestuur door Haren te dwingen te fuseren met Groningen en Ten Boer. De provincie legt van bovenaf een herindeling op, terwijl een meerderheid van de Harenaars tegen de fusie is. Het comité vond dat de provincie geen valide argumenten voor de fusie aanvoerde.

De rechter vindt dat de discussie thuishoort bij de gemeente en provincie en daarna bij het ministerie en de Tweede Kamer. De herindelingskwestie is een proces van wetgeving, een rechter toetst dat proces niet. De rechter wijst stopzetting van het fusieproces af en veroordeelt het Burgercomité Haren tot de kosten van het kort geding.

De provincie Groningen is blij met de uitspraak. Dit betekent dat het lopende proces van de herindeling door kan gaan. Het definitieve besluit tot herindeling wordt genomen door achtereenvolgens de Minister van Binnenlandse Zaken, de Ministerraad, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.