Velocitas 1897 gaat zich op het zaterdagvoetbal richten

sport
Be Quick 1887 en Velocitas betreden het veld, foto Andor Heij

Voetbalclub Velocitas 1897 gaat zich vanaf volgend seizoen op het zaterdagvoetbal richten. Momenteel speelt het zondagelftal in de tweede klasse en het zaterdagelftal in de vijfde klasse. Het zaterdagteam gaat het prestatie-elftal worden.

De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt en waarschijnlijk betekent dit dat het eerste zondagelftal volgend seizoen uit de competitie genomen wordt.

Volgens het bestuur van Velocitas zijn “ontwikkelingen binnen de jeugdafdeling” en “maatschappelijke trends”, de belangrijkste redenen om de stap naar de zaterdag te maken. “Hiermee kiezen wij eenduidig voor het belang van onze voetballende jeugd als bron voor de continuïteit van Velocitas 1897”, aldus het bestuur.

Velocitas was lang een toonaangevende voetbalvereniging in Groningen. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd Velocitas acht keer noordelijk kampioen en speelde daardoor om het landskampioenschap. In 1934 pakte de club met de landelijke beker de grootste prijs uit de geschiedenis. In de jaren zestig werd vijf seizoenen profvoetbal gespeeld. In de periode daarna acteerde Velocitas 15 jaar op het hoogste amateurniveau op zondag.