Veel bezoekers bij Nacht van de Nacht

nieuws

Afgelopen zaterdag peddelde tijdens de Nacht van de Nacht een groep studenten uit Duitsland, Litouwen, Oekraïne en Nederland door de Groningse stadsgrachten. De Nacht van de Nacht vraagt aandacht voor de gevolgen van teveel licht.

Voor de twaalfde keer organiseerden Natuur- en Milieufederaties dit evenement. Zij willen hiermee mensen meer bewust maken van lichtvervuiling. Zo raken trekvogels gedesoriënteerd boven helder verlichte woongebieden en vliegen duizenden te pletter tegen wolkenkrabbers. Ook kost de stedelijke verlichting veel energie. Nederland is een van de meest verlichte landen van Europa is en dat zou een stuk minder moeten.

De studenten konden zonder bij te lichten gemakkelijk door de grachten varen. De stad is licht genoeg. Halverwege werd de tocht onderbroken voor een lezing in Café de Toeter door Prof. Dr. Roelof Hut over de gevolgen van elektrisch licht op mens en dier. Ook voor mensen is teveel kunstmatig licht schadelijk: het verstoort het menselijke bioritme en veroorzaakt gezondheidsproblemen. In de provincie Groningen deden zo’n 1600 mensen mee aan een groot aantal activiteiten.