Onze genen beïnvloeden bacteriën in de darm

nieuws
foto: Bob de Vries

Onze genen bepalen mee welke bacteriën mogen wonen in onze darmen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van het UMCG en de RUG. 

Uit een eerder bleek al dat erfelijkheid invloed heeft op de bacteriesoorten in onze darmen. Maar welke genen zo’n invloed hebben, dat was onbekend. De Groningse onderzoekers en hun internationale team hebben dat uitgezocht.

Een opvallende ontdekking deden de onderzoekers bij de mensen die niet goed melkproducten kunnen verteren. Dit wordt door de genen bepaald. Toch gebruikten deze mensen evenveel melkproducten als mensen die melk goed kunnen verteren. Wel was het zo dat in de darmen van mensen die niet goed melkproducten kunnen verteren veel Bifidobacteriën aanwezig waren. Deze bacterie helpt melk af te breken en is de reden dat mensen gewoon een glas melk kunnen drinken.

Het onderzoek biedt een eerst blik op de invloed van onze genen op de bacteriën in onze darmen. Uiteindelijk kan de informatie helpen om mensen een persoonlijk gezondheidsadvies te geven.