Sluiten Airport Eelde geen optie

Het sluiten  van Groningen Airport Eelde is geen optie. Bij de overdracht van het vliegveld is afgesproken dat het sluiten van GAE voorbehouden is aan het kabinet. De aandeelhouders van Airport Eelde zien nu drie mogelijke toekomstscenario’s voor het vliegveld. Dat blijkt uit de presentatie van een rapport, donderdag in Assen.

De scenario’s zijn: een klein recreatief vliegveld, zonder geen investeringen, maar de maatschappelijke kosten bedragen  89 miljoen. Een luchthaven vooral voor vakantievluchten met een geringe investering  kost de maatschappij 51 miljoen  en een negatieve exploitatie van 2,7 miljoen per jaar. De derde optie is een vliegveld als toegangspoort voor het Noorden,  met een investering van bijna zes miljoen en een opbrengst voor de maatschappij tussen de 30 en 54 miljoen.

Over deze drie scenario’s vragen de aandeelhouders de komende weken een reactie aan de politiek, het bedrijfsleven en de inwoners van de twee provincies en drie gemeenten. Dat kan tot 6 november via de website toekomstgroningenairporteelde.nl.

Vervolgens is de politiek aan zet, in dit geval de vijf aandeelhouders. Het zijn de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo. Voor het einde van het jaar moet hier een keuze uit rollen. Op maandagavond 24 oktober is er een informatieavond voor belangstellenden in MartiniPlaza.

Deel dit artikel: