Brassband wint eerste prijs op NK: “We moeten maar snel een prijzenkast timmeren”

Ze zijn nog steeds uitzinnig van vreugde: de 25 musici van de Gereformeerde Brassband Groningen. Afgelopen weekend wonnen ze de eerste prijs in de derde divisie op het Nederlands Kampioenschap voor brassbands in Utrecht.

Het NK geldt als de belangrijkste wedstrijd van het jaar. “Je wilt graag presteren, en er is ook behoorlijk wat competitie onderling”, vertelt Martin Nanninga die esbas speelt in de band. “En wij wilden dit jaar heel graag presteren. We zijn een hele hechte vereniging, en helaas is één van onze leden ernstig ziek. Hij kon ook niet meespelen, maar hij was wel aanwezig in de zaal. Vooraf hebben we gezegd, we spelen voor jou, en dat heeft ontzettend goed uitgepakt.”

Verschillende brassbands traden afgelopen weekend aan. Iedere band speelt daarbij een verplicht werk, wat vervolgens door een jury wordt beoordeeld. “Dit jaar was dat een stuk van Dan Price getiteld Visions”, zegt slagwerker Harm Toering. “Ik vind het persoonlijk een heel mooi stuk, omdat het over de industriële revolutie in Engeland gaat. Het is ook een lastig stuk omdat er verschillende solo’s in zitten. Het begin begint bijvoorbeeld met een solo. Erg lastig, omdat het veel fijner is om samen als band te beginnen.”

De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag en een beker. “Die gaan we een ontzettend mooi plekje geven. Alhoewel we eerst nog wel een prijzenkast moeten timmeren, want die hebben we nog niet”, grapt Nanninga.