Arts Pietro Bartólo van Lampedusa onderscheiden door INLIA

nieuws
Foto: Massimo Sestini

De arts Pietro Bartólo van Lampedusa deed zaterdag in de Martinikerk een oproep aan iedereen om de landen in Noord-Europa te steunen bij de opvang van vluchtelingen.

Op het eiland Lampedusa zijn dit jaar 80.000 vluchtelingen aangekomen. Deze mensen moeten gehuisvest worden in Noord-Europa en daar een nieuw leven opbouwen. Pietro Bartólo werd zaterdag in de Martinikerk door vluchtelingenorganisatie INLIA onderscheiden voor zijn niet aflatende inzet voor vluchtelingen. Met hem werden ook de burgemeester van het eiland én de hele eilandbevolking geëerd. Hij kreeg de Levende Steen uitgereikt, een onderscheiding gebaseerd op een bijbeltekst.

Het evenement rondom de onderscheiding werd in de Martinikerk bijgewoond door zo’n 350 gasten uit binnen- en buitenland, onder wie prominenten als Eduard Nazarski van Amnesty International, oud-staatssecretaris Gabor, Stans Goudsmit van het College van de Rechten voor de Mens. Het programma in de Martinikerk bevatte daarnaast onder meer de wereldpremière van de Songs of Exile. Het oratorium is de jongste compositie van de bekende Groninger componist Chris Fictoor.