Waterkwaliteit vijvers Stad goed

nieuws
Foto: Jurjen de Jager

De waterkwaliteit in de vijvers in Groningen is over het algemeen redelijk tot goed. Dat is gebleken uit een onderzoeksmethode die ook in Azië gebruikt gaat worden.

Studenten van de Hanzehogeschool deden het onderzoek tijdens de introductie bij het Kenniscentrum NoorderRuimte. Zij deden met behulp van een app en een onderwaterdrone op 20 locaties metingen. Hierbij werd de waterkwaliteit gemeten

Slechte waterkwaliteit
Bij een aantal vijvers werd een slechte waterkwaliteit gemeten. Hierover wordt in samenwerking met waterschappen en gemeenten nader onderzoek over gedaan. Dan wordt er onder andere gekeken welke omstandigheden de slechte waterkwaliteit veroorzaken. Vervolgens worden oplossingen gezocht om de waterkwaliteit te verbeteren.

Fosfaat
In het onderzoek werd ook gekeken naar het fosfaatgehalte. Bij een hoog fosfaatgehalte is de kans groter dat er algen groeien in het water en eventueel ziekten als blauwalg voorkomen.

 

Azië
De pilot is met succes afgerond en wordt voortgezet door andere gemeenten in Nederland. Ook in het buitenland wordt de proef voortgezet, te beginnen met Azië. Daar is vrijwel geen inzicht in de waterkwaliteit en er zijn slechts beperkte middelen beschikbaar om dit inzicht te verkrijgen.

Deel dit artikel:

 1. Maar in slechte waterkwaliteit is ook een vorm van leven, dat wordt dus uitgeroeid.
  Terwijl biodiversiteit toch ook belangrijk is.
  Had iemand een probleem met de vijvers of waren er een aantal studenten die het wel leuk vonden om met een onderwaterdrone wat onderzoek te doen?
  De slechte waterkwaliteit is ook gewoon met het blote oog te herkennen.
  De natuur regelt zichzelf wel.
  Juist menselijk handelen is de oorzaak van de slechte waterkwaliteit.
  Natuur managed zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *