RUG blij met belangstelling voor Fries

nieuws
Foto: Universiteitskrant

Ongeveer vijfduizend personen vanuit de hele wereld hebben zich ingeschreven voor de online cursus Introduction to Frisian van de Rijksuniversiteit Groningen die op 26 september van start gaat.

De online cursus, ontwikkeld door de afdeling Friese taal en cultuur van de RUG, maakt het wereldwijd voor mensen mogelijk om online Fries te leren. De cursus is gratis te volgen via het platform futurelearn.com.

Gerbrich de Jong, projectcoördinator van de cursus en docent Nederlands, is verbaasd over het aantal aanmeldingen. ‘De al lopende cursus Introduction to Dutch heeft heel veel aanmeldingen, maar of dat ook voor het Fries zou gelden, wisten we niet. Dit aantal is veel meer dan we tevoren verwacht hadden.’

Mensen die zich hebben aangemeld komen uit alle leeftijdsgroepen en van over de hele wereld. De grootste groep komt uit het Verenigd Koninkrijk, het zou kunnen zijn dat zij benieuwd zijn naar het Fries omdat dat wel gezien wordt als de taal die het dichtst bij het Engels staat.’ Verder is er veel belangstelling vanuit de Verenigde Staten en Canada, mogelijk omdat daar veel Friezen naartoe zijn geëmigreerd en de taal daar nog in de families ‘leeft’.