Grote verschillen man en vrouw bij hartfalen

nieuws

Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hartfalen. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Sven Meyer van het UMCG.

Mannen krijgen niet alleen vaker hartfalen met een verminderde pompfunctie van het hart dan vrouwen, maar dit hartfalen ontwikkelt zich bij hen op jongere leeftijd. Vrouwen lopen een groter risico op hartfalen met behoud van pompfunctie. Wel hebben vrouwen een betere prognose bij chronisch hartfalen dan mannen. Het begrijpen van verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten is van belang voor de verbetering van de klinische behandeling.

Hartfalen is vaak het gevolg van ziekte van de hartspier. In Nederland zijn ongeveer 140.000 patiënten met hartfalen. Sven Meyer promoveert op 21 september aan de RUG.