Unieke naoorlogse filmbeelden opgedoken

Stichting Remembrance Tours kreeg afgelopen week een bijzonder pamflet uit 1945. Het was een uitnodiging voor een Canadees sportevenement in het Stadspark op 21 juli van dat jaar. 

Het pamflet was voor de stichting reden om op onderzoek te gaan. Als gevolg daarvan doken de naoorlogse filmbeelden van het sportevenement op. Dat werd gehouden voor de Canadezen die niet direct naar huis konden.

Dat de Canadezen na de bevrijding van Groningen nog zo lang zouden blijven stond niet in de planning. Maar vanwege het gebrek aan scheepsruimte konden de Canadezen niet direct terug naar hun families. Pas in februari 1946 waren de meeste soldaten weer thuis, of op weg daar naar toe. Om hen tot die tijd te vermaken werden in de stad verschillende sportevenementen georganiseerd door de Canadese autoriteiten.

Dit verhaal is echter onbekend, omdat de meeste boeken ophouden na de bevrijding. Om het verhaal toch onder de aandacht te brengen heeft de stichting de beelden op YouTube gepubliceerd en op de website zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn.