Stadjers roken 4,4 sigaret per dag mee

nieuws
foto: image after

Ongemerkt roken inwoners van de stad Groningen gemiddeld bijna vier en een halve sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen.

De ‘Meerookhoofdstad’ van Nederland ligt in Zuid-Holland; Rotterdammers roken per dag bijna zeven sigaretten mee. Voor de berekening gebruikte Milieudefensie gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten.

Met een wetenschappelijk rekenmodel werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken. Op basis van die vergelijking kwam de provincie Zuid-Holland met meer dan zes meegerookte sigaretten per dag op de eerste plaats terecht. Friesland is het schoonst, daar rookt men ‘slechts’ 3,6 sigaretten mee.