Kinderen leren roeien bij De Hunze

Het is een kleurrijk spektakel deze week in de Zuiderhaven voor het botenhuis van roeivereniging De Hunze. Jonge kinderen leren daar namelijk onder professionele begeleiding de beginselen van het roeien.

“Wel in de buurt van het boothuis blijven”, roept Feico Camphuis van De Hunze over het water. Op het water een tiental skiffs met daarin jonge talenten. “Gisteren zijn we begonnen met de zomerweek”, vertelt Camphuis. “We beginnen altijd heel simpel. Hoe houd je je evenwicht, en hoe klim je weer in de boot als deze toch omslaat.”

“Moet je kijken”, zegt Camphuis terwijl hij wijst naar een jongen in een rood shirt. “Die kan het al ontzettend goed.” Met ferme halen roeit de jongen van de ene naar de andere kant van de Zuiderhaven. Iemand die dat ook doet is de veertienjarige Jannes. “Ik vind dit heel leuk”, vertelt hij. “Eigenlijk kun je zeggen dat ik een echte waterrat ben. Zeilen en zwemmen dat heb ik in het verleden al eens gedaan, en dit keer wilde ik eens gaan roeien.”

“Het is een bepaalde vorm van vrijheid. Op het water is alles anders. En dat vind ik toch wel heel bijzonder.” Jannes noemt de begeleiding ook geweldig. “Ervaren roeiers lopen rond om ons te helpen, en dat doen ze erg goed.” En Camphuis? “Ja, ik ben ook tevreden. Al wil ik nog wel even zeggen dat binnenkort onze herfstcursus weer van start gaat. Met deze zomercursus zitten we helemaal vol, maar straks in de herfst zijn er nog een aantal plekken beschikbaar.”