“Een leven zonder viool kan ik mij niet voorstellen”

De twaalfjarige Luna van Leeuwen uit Bilthoven is helemaal gek van muziek. De jonge tiener speelt al enkele jaren viool en is deze weken één van de deelnemers aan de Summer Academy op het Peter de Grote Festival.

“Ik vind dit een erg prettige Academy”, zegt Luna met een grote glimlach op haar gezicht. “In de ochtenduren krijgen we een aantal uren les van een docent. Dit gebeurt in hele kleine gezelschappen waardoor je optimaal kunt profiteren.” Aan de Summer Academy, die gehouden wordt op het Prins Claus Conservatorium, doen dit jaar zo’n tachtig jonge musici mee. Elf dagen lang zijn ze intensief en op hoog niveau bezig om hun techniek en repertoire te verbeteren.

Mijn moeder verbood me om viool te spelen
“Ik kom uit een erg muzikale familie”, vertelt Luna. “Mijn moeder speelt ook viool en zij heeft me op jonge leeftijd eigenlijk enthousiast gemaakt. In het begin verbood ze me nog om viool te gaan spelen, want twee violisten in één gezin, dat was volgens haar niet handig. Maar na een tijdje piano gespeeld te hebben, kroop het bloed toch waar het niet gaan kon.”

Nederlands Vioolconcours
En Luna doet dat niet onverdienstelijk. “In januari won ik de eerste prijs in de categorie Iordens op het Nederlands Vioolconcours. Daar was ik echt heel erg blij mee, ook omdat het nieuwe deuren heeft geopend.” Luna mocht bijvoorbeeld maandagmiddag aantreden op het lunchconcert in het Prins Claus Conservatorium. “Het is super om voor publiek te mogen spelen, alhoewel ik wel eerlijk moet bekennen dat ik toch ook wel een beetje zenuwachtig ben.”

Het Peter de Grote Festival duurt nog tot en met komende zaterdag.