6000 Euro voor onderzoek onafhankelijk Haren

De gemeente Haren draagt 6000,- euro bij voor een onderzoek naar de financiële gezondheid van Haren. Het verzoek voor een bijdrage kwam van het Burgercomité Haren. Het argument dat Haren financieel ongezond zou zijn, vindt zij onvoldoende onderbouwd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het COELO.

Het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden is onderdeel van de faculteit economie en bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en  moet de vraag beantwoorden in hoeverre financiële overwegingen een goed argument vormen voor de door de provincie voorgestelde samenvoeging. Meegenomen worden twee recente onderzoeken van Deloitte (de ‘stresstest’ en de rapportage financieel onderzoek gemeente Haren), en de door de gemeenteraad van Haren gedane ombuigingsvoorstellen.

Het onderzoek van het COELO kost ongeveer € 14.000,-. De subsidie is verleend omdat  het bestuur van Haren zelfstandig wil blijven, het gaat  om een burgerinitiatief en het onderzoek wordt verricht door een gezaghebbend en onafhankelijk instituut zonder enig winstoogmerk. De resultaten van het onderzoek worden eind augustus verwacht.

Deel dit artikel:

 1. Hmm niet helemaal gelukkig met de keuze voor een onderzoeksinstituut uit Groningen. Voor hetzelfde geld wonen de onderzoekers zelf in Haren? Hoe onafhankelijk is zo’n onderzoek dan nog?

 2. Gaan we het net zo lang onderzoeken tot er een onderzoek is dat zegt dat het wel kan en dat onderzoek is dan uiteraard beter dan alle voorgaande onderzoeken :p. Als het onderzoek door de Universiteit wordt gedaan dan het altijd door mensen die in Groningen of Haren wonen of er belangen hebben, worden uitgevoerd. Kun je dus beter door een andere economische faculteit laten uitzoeken.

 3. Er zijn al een stuk of vijf onderzoeken geweest die een negatief advies hebben uitgebracht. Gaan ze net zolang door, totdat ze een onderzoeker hebben gevonden die wel zegt dat het een goed plan is?

 4. Nog even lopen googlen op de Directeur van COELO, Maarten Allers en het lijkt dat hij iig al heel lang tegenstander van de gemeentelijk herindelingen is. Hoe onafhankelijk is het als het stokpaardje van de directeur is dat herindelingen finaniceel sowieso slecht idee zijn ?

 5. Idioot! Weggegooid geld. Nog weer een onderzoek, het zoveelste. Wanneer houdt dat daar eens op? Stel je voor, dat elke gemeente zo deed? Wat onderscheidt dat Haren van elke andere gemeente? Helemaal niets! Direct verplicht samenvoegen met Groningen en Ten Boer. Dan kan in één keer ook Eelderwolde bij de stad worden gevoegd (ter Borch). Dat is ook zo’n gebied, dat parasiteert op de stad. Bovendien: is dat onderzoek eerlijk? Dat zou het alleen zijn, als er geen onderzoekers in Haren wonen. Onderzoek?

 6. Is het laten uitvoeren van nog een onderzoek niet hèt bewijs dat een deugdelijk financiëel beleid ontbreekt? Dit valt duidelijk in de categore “geld over de balk smijten”!

 7. Iedereen legt zich neer bij Coelo. Die zet z’n reputatie niet op het spel voor €14000.
  Daarna wordt Haren het spiegelbeeld van Hoogkerk. Hoe saai wil je het hebben?

  1. Dit gaat idd niet om de 14000 euro, maar wel om een politiek steekspel. Coelo is al wel langer kritisch over de gemeentelijk herindelingen en het lijkt me duidelijk dat Harens keuze niet geheel toevallig is. Een goed accountants buro lijkt me in dit geval meer voor de hand liggend dan een wetenschappelijk buro die met wat kunst en vliegwerk vele kanten op kan met oa de economische verwachtingen. Er zijn denk ik meer gemeentes in Groningen die eigenlijk liever zelfstandig willen blijven en ook het CDA (vaak groot in die kleinere gemeentes) is bekend tegenstander.
   Haren is hun hoop op het afremmen van de gemeentelijke herindeling.

  2. Waarom zouden de onderzoekers van de 4(!) eerdere onderzoeken dan wel een reputatie op het spel hebben gezet? Is die niet vissen naar gewild resultaat? Erg onafhankelijk komt het mij iig niet over.

 8. Chapeau voor het Burgercomité!

  Het blijft een schande dat überhaupt zo’n onderzoek nodig is. Uit het referendum blijkt overduidelijk dat de Harener bevolking zelfstandig wenst te blijven. Die wens dient gerespecteerd te worden.
  De stelling dat de uitkomst van het mede door de gemeente Haren betaalde onderzoek van Coelo altijd ter discussie zal staan omdat Haren eraan meebetaalt geldt evenzeer voor het door de provincie betaalde rapport van Deloitte. Immers ook hier zou de uitkomst van het onderzoek ingegeven kunnen zijn door de wens van de opdrachtgever de provincie Groningen. (De provincie is immers ook niet objectief).

  Los daarvan dient de provincie woord te houden. Zie bijgaand filmfragmentje waarin Gedeputeerde Brouns garandeert dat herindeling niet van bovenaf opgelegd zal worden.
  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/148177/Brouns-Geen-stok-achter-de-deur-bij-herindeling

 9. Lappen ze het zelf? Ik wens als belastingbetaler niet bij te dragen aan het kinderachtige gewurm van een paar lokale politici die hun plaats niet kennen.

 10. Laat die fijne Harener-bevolking dan OOK opdraaien voor al de kosten die Groningen maakt voor dit parasietendorp.
  Lekker je zakken vullen in dik betaalde Groninger banen, en het vervolgens verrekken om bij te dragen aan al de voorzieningen waar deze dikbetaald typjes gebruik van maken in ¨stad¨, zoals onderwijs, cultuur- sport enz.
  Er is maar een oplossing: Groningen gaat extra ¨toeristen¨ -belasting heffen voor buitenstaanders. voor alle door de parasieten genoten faciliteiten. Denk eens een het museum, de schouwburg enz enz enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *