“Verzeker eigen risico mee in zorgverzekering minima”

nieuws
Foto: media_media_biz / Flickr

De gemeenteraad heeft ingestemd met het SP-voorstel om het eigen risico mee te verzekeren in de collectieve zorgverzekering voor minima. De SP pleit er ook voor, de premies voor deze zorgverzekering te verlagen.

“Zolang het kabinet het eigen risico niet wil afschaffen, zullen wij op lokaal niveau ons uiterste best moeten doen om de pijn van eigen risico te verzachten”, aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. De SP deed het voorstel omdat volgens het CBS het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt in vijf jaar met ruim 22 procent is toegenomen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat één op de vijf mensen wel eens zorg vermijdt of uitstelt vanwege het eigen risico. Dat leidt vaak tot verergering van de klachten en uiteindelijk tot hogere zorgkosten, aldus Jimmy Dijk.

Deel dit artikel:

  1. de gemeente hoofddorp doet die al een jaar, voor zo,n 250 euro ben je verzekerd bij zorg en zekerheid met zijn tweeën voor alles, ook zelf de tandarts .therapieën ,eigen risico, enz.

 1. Ik denk dat een dergelijke constructie erg duur wordt, want de verzekeraar weet vrijwel zeker dat er kosten komen. De gemeente kan dit beter via de bijzondere bijstand regelen. Waarbij je een de rekening via de gemeente weer vergoed krijgt. Als je een afspraak maakt dat de verzekeraar de rekening voor het eigen risico bij de gemeente mag indienen (zonder medische gegevens te verstrekken). Wat mij betreft komt daar extra geld voor uit Den Haag.

  1. Via de bijzondere bijstand zou wel erg omslachtig worden. Er zijn al verschillende gemeenten die het eigen risico vergoeden, dat is onderdeel van de polis.

   Den Haag legt heeft het eigen risico bedacht, net als het afschaffen van het ziekenfonds. En inmiddels Is het eigen risico voor veel mensn onbetaalbaar. Den Haag wil alleen maar geld .

   1. Iets wat al of deels vergoed is door zorgverzekeraar valt buiten bijzondere bijstand. Dus daar kun je niet aankloppen.

  2. Bij een aantal van die minima verzekeringen wordt het Eigen Risico HERVERZEKERD!!!
   Niet alle Gemeenten hebben zo’n minima zorgverzekeringspolis … en de Gemeenten die het WEL hebben verschilt het van Gemeente tot Gemeente.

   Herverzekeren Eigen Risico 2016 — € 25 per maand.
   Polis inclusief VERPLICHTE aanvullende verzekering + tank ook verplicht € 154,-
   Nou tel uit je winst als minima zijnde.

  3. Den Haag is van mening dat het Eigen Risico voor de minima VERREKEND zit in de ZORGTOESLAG die ze krijgen.
   Zorgtoeslag minima € 83,- per maand
   Den Haag is dus van MENING dat het reeds in de Zorgtoeslag zit.

 2. en geld dit ook voor de mensen die werken met net boven een uitkering loon??? de grens moet dan wel boven de 1900 bruto euro per maand zijn. daaronder moet gewoon het ziekenfonds terug komen of ze worden vrij gesteld van de bijdrages!

 3. De SP zou zich moeten focussen op andere zorgverzekeraars . En daar gaan winkelen, ipv Menzis. Zij zijn al enkele tientjes goedkoper en kunnen dat gat van de ‘eigen risico’ hiermee dus al overbruggen. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je met je uitkering daarnaast een zorgverzekering voor de minima afneemt bij Menzis. De jaarlijkse dikke enveloppe van Menzis in samenwerking met de gemeente Groningen, wat op je deurmat ploft is dan ook zeker een misleidend advies. Omdat het doet voorkomen alsof Menzis in samenwerking met de gemeente Groningen de enige juiste zorgverzekering is, om de zwakkeren in onze samenleving financieel tegemoet te komen. Dit is pertinent niet waar!

  1. Lees net dat de ambtenaren van Groningen kunnen kiezen voor een collectieve verzekering bij het zilveren kruis. Deze verzekering geeft een hogere korting op de premie van de basisverzekering en ook korting op de aanvullende verzekeringen. Voor de collectieve verzekering voor de minima is er minder korting op de basisverzekering en geen korting op de premie van de aanvullende verzekeringen.

   Tja voor het eigen personeel met een fatsoenlijk loon wordt meer korting gegeven dan voor mensen die amper rond kunnen komen met een uitkering. Geeft toch te denken.
   https://www.kortingenzorgverzekering.nl/gemeenten/gemeente-groningen-actieven/

   1. Wellicht kan in dat geval, de SP ook een collectieve verzekering openen bij zilveren kruis voor alle uitkeringsgerechtigden. Dit moet mogelijk zijn, toch?

   2. Volgens mij is het niet de zorgverzekeraar maar is het de gemeente ( lees ambtenaren) die een deal maken met een zorgverzekeraar. Kennelijk zorgen de ambtenaren beter voor hun eigen portemonnee dan voor die van de burger.

  2. Otto
   Niet alle Gemeenten in NL bieden een collectief voor de minima.
   Gemeenten die dit wel doen …….. van Gemeente tot Gemeente zijn daarin zeer grote verschillen te vinden.
   ZELFS als Gemeenten bij dezelfde zorgverzekeraar een collectief voor de minima aanbieden.

   En dan nog heeft de minima ZELF de keuze al dan niet gebruik te maken van het Collectief wat de Gemeente gaat bieden.

   HANDIG voor Groningen zou zijn om hierop GOEDE onderhandelaars te zetten en inderdaad bij meerdere zorgverzekeraars aan tafel te gaan zitten.
   Zoals ik al schreef = grote verschillen tussen Gemeenten onderling.

   en ja, ik pluis dit al twee jaar achtereen helemaal uit.
   Facebook site meldpunt misstanden uitkeringen

   1. Sophia

    Groningen heeft deze keuze wel. En de minima wordt ook niets opgedrongen. Hoewel .. ze doen voorkomen alsof ze de beste en de goedkoopste zijn om de minima tegemoet te komen. Dit is dus pertinent niet waar! Schreef ik dus al.

    En je opmerking ‘om de tafel met meerdere zorgverzekeringen’ schreef ik dus ook al min of meer.

    Wat is je punt? ;-)

 4. Werd tijd.
  Van chronisch zieken wordt ook nog verwacht dat ze de duurste aanvullende verzekering afsluiten, wie kan die idioot hoge premies nu betalen.helemaal mensen die ook nog elk jaar het eigen risico, in 2016 al. € 385

  De gemeente is wat dat betreft in de informatie erg misleidend. Leg je de polis van deze collectieve verzekering naast de gewone polis van Menzis dan zit er amper verschil in. Maar de gemeente prijst het aan alsof je extra goed verzekerd bent.
  De collectieve verzekering van de FNV is qua premie goedkoper, daar krijg je ook korting op de aanvullende verzekering. En is qua extra vergoedingen beter dan dan de collectieve verzekering van Menzis.

  Op de website zet de gemeente dat een groot voordeel van de collectieve verzekering bij Menzis is dat voor de aanvullende verzekering Menzis iedereen accepteerd.
  Dat is helemaal geen groot voordeel en misleidend.
  Menzis accepteerd iedereen voor de aanvullende verzekering, of je nou bij de collectieve verzekering van de gemeente zit of niet.

  1. Marie het is een kwestie van goed bekijken en vergelijken. Daarbij weten wat je zelf jaarlijks aan zorg verbruikt.

   minima verzekering met herverzekering van het Eigen Risico .. of hoe Groningen dit dan ook wil gaan doen.

   Verbruik jij jaarlijks je gehele eigen risico?
   Dan kan het voordelig zijn om voor het collectief via de Gemeente te gaan.

   Maar het is allemaal weer uitzoekwerk.
   Bij sommige Gemeenten is er ook extra Fysio geregeld.
   Het hangt er puur vanaf wat er is uit onderhandeld met de zorgverzekeraars.

 5. De tekst op de website van OOG vind ik dubbelzinnig.

  Gaat de gemeente Groningen die € 385,- betalen voor meer dan 20.000 minima, inclusief personen die moeten rondkomen van alleen maar de AOW?

  Dat kost minimaal € 385 x 20.000 = 7,7 miljoen euro. Hoe wordt dit bedrag gefinancierd?
  Komt het macrobedrag inzake het eigen risico op de Gemeentebegroting 2017?

  Of gaat dit door middel van een declaratiesysteem met zeer hoge gemeentelijke uitvoeringskosten? Dan komt er een “eigen risico”-loket bij.

  N.B.: voor chronisch zieken en gehandicapten bestaat reeds een regeling om het eigen risico (ten dele) vergoed te krijgen.

  1. De regeling voor chronisch zieken en gehandicapten (CER compensatie eigen risico) is in 2015 afgeschaft. In plaats daarvan is het geld ( samen mer het geld van een andere compensatieregelingen voor deze groep) naar de gemeente gegaan.
   De gemeente moet nu voor ondersteuning van deze groep zorgen.
   Inmiddels weten we wat de gevolgen zijn als d gemeente zelf het zorggeld in handen krijgt.

   Ook mensen di niet tot deze doelgroep behoren kunnen voor hoge zorgkosten komen te staan, b.v mensen met kanker. Geen chronische ziekte maar aan medicatie en behandelingen wel het volledige risico kwijt

 6. gaan ze weer voor elk schaafwondje naar het ziekenhuis. Maar nivileren is leuk, toch…
  Een stijging van 22% van de profiteurs die helemaal geen premie betalen.
  Flink afstraffen, anders zal dat aantal snel groeien.

 7. vroeger was het nog wel leuk, kreeg je geld terug als je geen zorg gebruikte.
  Met eigen risico voel je het meteen in de portomonnee.

 8. Over zorgverzekeringen in andere landen.

  Zie: http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2014/hoe-is-de-zorgverzekering-in-andere-landen-geregeld

  Zie bijvoorbeeld Duitsland. België heeft nog het ziekenfondssysteem.

  Het zorgstelsel in het Verenigd Koninkrijk (VK) lijkt erg veel op het beoogde Ned. Nationaal Zorgfonds. De staat in het VK betaalt de gezondheidszorg uit de staatskas. Er worden geen premies geheven!

  Citaat:

  “Het verschil tussen de Nederlandse en Engelse zorgverzekering is gigantisch. In Engeland (lees: het VK, KBH) heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico. In plaats daarvan worden de zorgkosten betaald uit de algehele staatskas die wordt gespekt uit overheidsinkomsten en belastingen die worden geheven. In essentie wordt alle zorg door de NHS (National Health Service) geregeld, waaronder: bezoek aan de huisarts, medische specialistische behandeling in het ziekenhuis, chronische zorg, geestelijke zorg en mondzorg.

  Eventueel kan men zich tegen betaling nog extra verzekeren via een particuliere zorgverzekering. Deze service wordt echter door minder dan 8 procent van de bevolking gebruikt. Het Engelse systeem is vergeleken met veel andere Europese landen erg sociaal, aangezien de meeste voorzieningen gratis en toegankelijk zijn.” Einde citaat.

  Staatssteun aan een genationaliseerd zorgstelsel! Dit is in strijd met het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de EU. Kennelijk heeft het Verenigd Koninkrijk een clausule binnen het EU-verdrag bedongen, waardoor het Britse zorgstelsel kan blijven bestaan. Zeker na de Brexit, maar deze zgn. EU-verlating duurt nog vele jaren…

 9. Sorry hoor… maar om hoeveel Nederlanders ging het nou ook alweer die de premie niet kunnen betalen???Wat schiet je hier nu dan mee op, behalve dat zorgverzekeraars hier toch alleen weer beter van worden en uiteindelijk de burger weer de dupe!! Ik zeg het ziekenfonds moet terug!! Het lijkt me wel een goed plan als we massaal de premie 1 keer niet betalen kijken of ze dan wakker worden!

 10. Fijn alleen de minima, je hebt blijkbaar tegenwoordig een stempel nodig met minima er op, voordat ze je tegemoet komen, schandalig!
  We werken ons allebei te pletter, en houden 0,0 over ,maar we hebben geen stempel dus helaas!
  Wederom de werkende klasse wordt als stront behandeld, SP het is niet alleen de minima die er moeilijk voor staat!
  O ja, ik ben SP lid.

 11. Gewoon even aanmelden bij het Nationaal zorgfonds
  weg met die dure zorgverzekeraars .
  Kom op mensen aanmelden kost nog geen minuut van uw tijd.

  DOEN

  1. De gemeente Haarlemmermeer doet het al met samenwerking zorgenzekerheid, wij/ik zijn voor alles verzekert/tandarts/therapie’en/eigenrisico,enz voor ons beiden 249,95 per maand

 12. Zie: https://nationaalzorgfonds.nl/

  Er zijn nu al meer dan 60.000 ondertekenaars.

  De FNV en de PvdA doen er goed aan om deze actie te steunen. Omroep Max steunt het Nationaal Zorgfonds van ganser harte. De VPRO en de VARA kunnen volgen. Evenals hopelijk de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB.

  Voor de goede orde: dat Nationaal Zorgfonds komt in de handen van de nationale overheid. Het Nationaal Zorgfonds wordt onderdeel van de publieke sector. Het Nationaal Zorgfonds wordt dus geen stichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *