“Snel in gesprek over toekomst Finse school”

De Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap willen snel om tafel met het college van B&W over de toekomst van de Finse school. Afgelopen weekend werd bekend dat de rechter de sloopplannen voor de school van tafel heeft geveegd.

Het gebouw is volledig uit hout opgetrokken en is volgens de gemeente in slechte staat. Ondanks dat het een monument is, is het volgens het College het beste dat het gesloopt wordt. “Wij hebben ons altijd tegen deze plannen verzet”, zegt Tineke Vooijs van de Bond Heemschut. “In de jaren vijftig zijn er ruim honderd van deze scholen gebouwd, waarvan er nu nog twaalf over zijn. Aan de Helper Westsingel in de stad staan er twee bij elkaar, en een dergelijk ensemble is zeer zeldzaam.”

Dat de rechter de sloopplannen van tafel heeft geveegd, daar is de Bond maar ook de ChristenUnie blij mee. “Voor gemeentelijke monumenten gelden, als het gaat om het onderhoud er van, strenge regels”, zegt fractievoorzitter Inge Jongman. “Dat de gemeente haar eigen pand zo slecht onderhoud, is daarom onbegrijpelijk.” De rechter gaat daar in mee en stelt dat de bestuurslaag juist een voorbeeld zou moeten zijn.

Met de uitspraak is de sloop nog niet definitief afgewend. “Men kan de procedure later opnieuw opstarten”, zegt Vooijs. “Daarom willen we snel in gesprek met het College over onze plannen. We denken namelijk dat we een goede invulling voor het gebouw kunnen realiseren, waarmee gelijk de historische waarde voor de toekomst gewaarborgd is.”