Groninger Landschap op zoek naar libellen

Het Groninger Landschap is deze weken op zoek naar libellen. De zoektocht is onderdeel van een groot onderzoek naar de insectensoort die niet zo veel meer voorkomt.

Het is een beetje een gek gezicht dinsdagochtend in natuurgebied de Lettelberter Petten. Een aantal vrijwilligers die met een stok aan het werk zijn in een sloot. “We proberen op deze manier de libellenhuidjes te vangen”, zegt René Oosterhuis van het Groninger Landschap. “Dit verzamelen van de huidjes doen we op drie verschillende plekken een aantal weken op rij. Later dit jaar gaan we de huidjes determineren om daarmee de soort vast te stellen.”

Maar het determineren is maar een onderdeel van het onderzoek. “Kijk, als je deze sloot ziet, dan zit deze vol met de krabbenscheer. Dit is een waterplant die essentieel is voor het voort kunnen bestaan van de libellen. Maar de krabbenscheer heeft als nadeel dat deze zich voortplant en als er teveel is, dan verdwijnt de libelle. We zoeken dus naar het moment waarop we als Groninger Landschap moeten ingrijpen zonder dat we daarmee de processen verstoren.”

Bij de zoektocht wordt het Landschap geassisteerd door verschillende vrijwilligers. “Dit is geweldig”, zegt Martin Klaver. “Je bent lekker in het veld bezig, en op deze manier leer je ook de natuur in je nabije omgeving kennen.”

Deel dit artikel: