Fietsen naar ijstijd en prehistorie

nieuws

Vanaf deze maand is er een nieuwe fietsroute, getiteld De Hondsrug: Ontdek prehistorisch Groningen.  Onderweg kan men kennis nemen van het verhaal van de Hondsrug, waarin ijstijden en prehistorie centraal staan.

Het Hondsruggebied ten zuiden van de stad Groningen bestaat uit een viertal kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd ontstaan zijn. De meest prominente Hondsrug is de heuvel die van Groningen tot aan Emmen loopt en 70 kilometer lang is. Veel geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap, bijvoorbeeld door de essen, hunebedden en beekdalen.

De route start vanaf de Grote Markt. Langs voormalige akkercomplexen van de Trechterbekercultuur, langs het gehucht Essen en de Hortus Botanicus waar in 2017 een Hondsrugtuin geopend zal worden. Via het Hunzedal, het pittoreske dorpje Noordlaren, de Geoparkexpositie bij Waterpark de Bloemert, de hunebedden in Midlaren en Noordlaren, het Noordlaarderbos, het beekdal van de Drentsche Aa, eindigt de route  na 44 kilometer weer op de Grote Markt.