Twijfel provincie over zelfstandig Haren

Gedeputeerde Patrick Brouns blijft twijfelen over een zelfstandig Haren, ook nadat de gemeente Haren gisteravond besloot zelfstandig te blijven, en niet op te gaan in Groningen.

Tien raadsleden stemden tegen de fusie met Groningen en Ten Boer, namelijk het CDA, D66 en Gezond Verstand Haren. Zij vrezen dat het eigen karakter van de gemeente verloren gaat. Die raadsmeerderheid besloot ook om drie miljoen te bezuinigen op een begroting van 56 miljoen euro. Zeven raadsleden stemden voor: die van de VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie.Zij denken dat Haren het financieel niet alleen kan rooien.

De gedeputeerde heeft zo zijn twijfels:”Waar dan op bezuinigd wordt is niet helder.” De afgelopen tijd verschenen vier rapporten waarin getwijfeld werd aan de mogelijkheid voor Haren om zelfstandig te blijven. Als Haren zelfstandig blijft is het veruit de kleinste gemeente in de Provincie.

De provincie Groningen stuurt eind juni een advies naar Den Haag over de toekomst van Haren. De gedeputeerde besluit dan of hij de minister de vorming van een GrootGroningen zal adviseren: Stad, Ten Boer, Meerstad en Haren.